Mennyei, epres sajttorta sütés nélkül: lágy krém terül el a kekszalapon
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Isteni, hagymakarikákkal sült pite: tojásos-tejszínes szósz fogja össze
Krémes, fűszeres sütőtökpuding: feldobja a szürke őszi napokat
Selymes, tejszínes vargányakrémleves: krémsajt teszi különlegessé
Aszalt sárgabarackos, mogyorós muffin: gluténmentes változatot mutatunk
A dagadó töltve, a karaj rántva jó: mutatjuk, mi készüljön a sertés részeiből
40 percre, de egy nagy adag türelemre is szükséged lesz a sajttorta elkészítéséhez, győzd kivárni, míg összeáll a hűtőben.
Ahogy a legtöbb desszert, a sajttorta is készülhet szezonálisan, most édes epres réteg került a tetejére. Nincs sok munka a sütés nélküli sajttortával, viszont nagy önuralomra van szükség ahhoz, hogy kivárd, míg összeáll a hűtőben. A tészta és a töltelék is 5 perc alatt kész van, de az epres réteg elkészítése sem tart tovább 10 percnél.
A sajttorta alapjához bármilyen darált kekszet használhatsz, legyen az háztartási, vajas vagy akár kakaós. A töltelék jó minőségű, natúr krémsajtból készüljön, az epres réteghez pedig édes, érett gyümölcsöt válassz.
Fontos, hogy legalább 6 órát pihenjen a sajttorta a hűtőben, hagyj neki időt, míg összeáll, különben nem fogod tudni szépen szeletelni, össze fog esni.
Epres sajttorta
Hozzávalók 12 szelethez
Tészta:
- 200 gramm darált keksz
- 50 gramm barna cukor
- 110 gramm vaj
- 1 csipet só
Töltelék:
- 500 gramm krémsajt
- 100 gramm cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 375 milliliter habtejszín
Epres réteg:
- 2 evőkanál víz
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 700 gramm eper
- 200 gramm cukor
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
Tészta:
A darált kekszet keverjük össze a cukorral és a sóval, majd az olvasztott vajjal. Nyomkodjuk bele egy sütőpapírral bélelt, 28-30 centi átmérőjű tortaformába úgy, hogy a széleire is jusson, de egy 23x33 centis tepsit is használhatunk. Tegyük a hűtőbe, míg készül a töltelék.
Töltelék:
A krémsajtot keverjük habosra. Adjuk hozzá a cukrot és a vaníliát, majd azzal is keverjük össze.
Egy másik tálban verjük fel a habtejszínt, nem kell teljesen keményre, lágyabb habbá is elég. Keverjük bele a krémsajtos masszába, több adagban forgassuk hozzá. Borítsuk a krémet a tésztára, egyengessük el rajta, majd tegyük vissza a hűtőbe.
Epres réteg:
Az epret mossuk meg, vágjuk negyedekbe.
A vizet és a keményítőt keverjük össze, majd öntsük egy lábasba. Adjuk hozzá a cukrot és az epret, majd kapcsoljuk be a tűzhelyet, közepes lángon melegítsük, ha forr, vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük 10 percig. Mikor picit sűrűsödött, keverjük bele a citromlevet. Hagyjuk picit hűlni.
Egy szűrőkanál segítségével kanalazzuk az epret a krémsajtos réteg tetejére. Valamennyi folyadék a lábasban marad majd, arra nem lesz szükségünk.
Tegyük az epres sajttortát a hűtőbe legalább 6-8 órára, de akár egy éjszakára, míg össze nem áll.
Fotó: Getty Images