Mennyei, epres sajttorta sütés nélkül: lágy krém terül el a kekszalapon

5
Nyomtatás
epressajttorta2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

40 percre, de egy nagy adag türelemre is szükséged lesz a sajttorta elkészítéséhez, győzd kivárni, míg összeáll a hűtőben.

Ahogy a legtöbb desszert, a sajttorta is készülhet szezonálisan, most édes epres réteg került a tetejére. Nincs sok munka a sütés nélküli sajttortával, viszont nagy önuralomra van szükség ahhoz, hogy kivárd, míg összeáll a hűtőben. A tészta és a töltelék is 5 perc alatt kész van, de az epres réteg elkészítése sem tart tovább 10 percnél.

A sajttorta alapjához bármilyen darált kekszet használhatsz, legyen az háztartási, vajas vagy akár kakaós. A töltelék jó minőségű, natúr krémsajtból készüljön, az epres réteghez pedig édes, érett gyümölcsöt válassz. 

Fontos, hogy legalább 6 órát pihenjen a sajttorta a hűtőben, hagyj neki időt, míg összeáll, különben nem fogod tudni szépen szeletelni, össze fog esni. 

Epres sajttorta

epressajttorta

Hozzávalók 12 szelethez

Tészta:

  • 200 gramm darált keksz
  • 50 gramm barna cukor
  • 110 gramm vaj
  • 1 csipet

Töltelék:

  • 500 gramm krémsajt
  • 100 gramm cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 375 milliliter habtejszín

Epres réteg:

  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 700 gramm eper
  • 200 gramm cukor
  • 1 evőkanál citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A darált kekszet keverjük össze a cukorral és a sóval, majd az olvasztott vajjal. Nyomkodjuk bele egy sütőpapírral bélelt, 28-30 centi átmérőjű tortaformába úgy, hogy a széleire is jusson, de egy 23x33 centis tepsit is használhatunk. Tegyük a hűtőbe, míg készül a töltelék.

Töltelék:

A krémsajtot keverjük habosra. Adjuk hozzá a cukrot és a vaníliát, majd azzal is keverjük össze.

Egy másik tálban verjük fel a habtejszínt, nem kell teljesen keményre, lágyabb habbá is elég. Keverjük bele a krémsajtos masszába, több adagban forgassuk hozzá. Borítsuk a krémet a tésztára, egyengessük el rajta, majd tegyük vissza a hűtőbe.

Epres réteg:

Az epret mossuk meg, vágjuk negyedekbe.

A vizet és a keményítőt keverjük össze, majd öntsük egy lábasba. Adjuk hozzá a cukrot és az epret, majd kapcsoljuk be a tűzhelyet, közepes lángon melegítsük, ha forr, vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük 10 percig. Mikor picit sűrűsödött, keverjük bele a citromlevet. Hagyjuk picit hűlni.

Egy szűrőkanál segítségével kanalazzuk az epret a krémsajtos réteg tetejére. Valamennyi folyadék a lábasban marad majd, arra nem lesz szükségünk. 

Tegyük az epres sajttortát a hűtőbe legalább 6-8 órára, de akár egy éjszakára, míg össze nem áll. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon