Roppanósra sült spárga selymes hollandi mártással: tejmentesen készül
A spárgához a sonka és az eper mellett talán a hollandi mártás illik legjobban: most egy tej és tojás nélkül készülő változatot mutatunk.
Fogyaszthatod különleges előételnek, fetával kombinálva könnyed ebédnek vagy vacsorának – ez a saláta biztosan nem lesz unalmas. Bár elsőre a nem szokványos ízpárosítás furcsának tűnhet, de a tavasz két szupersztárja nagyon is illik egymáshoz. A spárga nyers, zöldes íze tökéletesen kiegészíti az édes, lédús epret, ráadásként pedig rukkola is kerül az összeállításba.
A hozzávalókat az édeskés, balzsamecetes öntet hozza igazán közös nevezőre, és a pirított fenyőmag teszi fel az i-re a pontot. Ha épp nincsen kéznél balzsamecet, akkor használj helyette sima ecetet vagy citromlevet.
A spárgát tisztítsuk meg, tördeljük le a fás végeket, és vágjuk 3-4 darabra. Dobjuk őket forrásban lévő, enyhén sós vízbe, és 5 perc alatt főzzük közepesen puhára. Szűrjük le, és tegyük egy tálba.
Az epret mossuk meg, vágjuk le a szárát, és mérettől függően negyedeljük vagy felezzük el a szemeket. Tegyük a spárga mellé a rukkolával, a bazsalikommal és fenyőmaggal együtt.
Egy kis tálkában keverjük össze az öntet hozzávalóit, majd öntsük a salátára. Alaposan keverjük össze, de vigyázzunk, hogy az epret ne törjük össze. Szedjük tányérokra, és tetszés szerint friss citromlével meglocsolva fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu