
Illatos, puha erdélyi mézeskalács: egyben sül a tésztája

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Lagzis Kati szelet: a süti, ami minden generáció kedvence
Ropogós

Thai, kókusztejben főtt garnélarák: a selymes, pikáns szósz a lelke

Citromkrém citromba töltve: friss könnyed nyári desszert

Könnyű, mégis kiadós nyári tésztasaláta: gyorsan kész van

Menta: a növény, ami túléli a kezdő balkonkertészeket is

Villámgyors rakott padlizsán: nyári vacsora fél óra alatt
Se szaggatni, se nyújtani, se gyúrni nem kell, csak mindent összekeverni, tepsibe önteni, majd megsütni, mégis olyan íze lesz, mint a klasszikus mézeskalácsnak.
Mézeskalácsot nem csak karácsonyra lehet készíteni, sőt, annyira finom, illatos és puha egy jól sikerült kalács, hogy kár lenne csak egyszer enni egy évben. Az alább olvasható recept ráadásul minden háziasszony álma - nem kell gyúrni, szaggatni, egyben sül a tésztája, csak össze kell keverni az alapanyagokat.
A recept az Erdélyi Lakoma című könyvből való, tehát erdélyi mézeskalácsról van szó, nem véletlenül tér el az általunk megszokottól. Picit változtattam az alaprecepten, a tésztához mézeskalács fűszerkeveréket használtam - ehelyett lehet őrölt kardamomot, fahéjat és szegfűszeget tenni bele -, zsír helyett vajjal kentem ki a tepsit, a tetejére pedig darált diót és mandulát szórtam vegyesen.
A végeredmény egy nagyon puha, nagyon illatos, viszonylag magas tészta lett, tényleg olyan, mint egy kalács, ezért bátran ajánlom a húsvéti asztalra is, tökéletes desszert, de lekvár, tea, kávé mellé is tökéletes.
Erdélyi mézeskalács

Hozzávalók 36 szelethez
- 50 dekagramm méz
- 2 darab tojás
- 2 darab tojássárgája
- 6 dekagramm cukor
- 50 dekagramm liszt
- 3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 10 dekagramm mandula/dió
- 1 evőkanál vaj vagy zsír
Elkészítés:
A mézet langyosítsuk meg - ha nem elég folyékony -, majd keverjük össze a két tojással, tojássárgájával és a cukorral, robotgéppel keverjük habosra.
Adjuk hozzá a lisztet, szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket, majd alaposan dolgozzuk össze, míg homogén, egynemű, sűrű, de önthető nem lesz a massza.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 23x33 cm-es tepsit, öntsük bele a tésztát. Szórjunk a tetejére apróra darabolt diót vagy mandulát.
Toljuk a sütőbe, kb. 30 percig vagy tűpróbáig süssük.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors