![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Illatos, puha erdélyi mézeskalács: egyben sül a tésztája
![kali2](https://kep.index.hu/1/0/3212/32127/321278/32127891_2464259_5837d910a5054ee134bf413081dea29c_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Se szaggatni, se nyújtani, se gyúrni nem kell, csak mindent összekeverni, tepsibe önteni, majd megsütni, mégis olyan íze lesz, mint a klasszikus mézeskalácsnak.
Mézeskalácsot nem csak karácsonyra lehet készíteni, sőt, annyira finom, illatos és puha egy jól sikerült kalács, hogy kár lenne csak egyszer enni egy évben. Az alább olvasható recept ráadásul minden háziasszony álma - nem kell gyúrni, szaggatni, egyben sül a tésztája, csak össze kell keverni az alapanyagokat.
A recept az Erdélyi Lakoma című könyvből való, tehát erdélyi mézeskalácsról van szó, nem véletlenül tér el az általunk megszokottól. Picit változtattam az alaprecepten, a tésztához mézeskalács fűszerkeveréket használtam - ehelyett lehet őrölt kardamomot, fahéjat és szegfűszeget tenni bele -, zsír helyett vajjal kentem ki a tepsit, a tetejére pedig darált diót és mandulát szórtam vegyesen.
A végeredmény egy nagyon puha, nagyon illatos, viszonylag magas tészta lett, tényleg olyan, mint egy kalács, ezért bátran ajánlom a húsvéti asztalra is, tökéletes desszert, de lekvár, tea, kávé mellé is tökéletes.
Erdélyi mézeskalács
![kali](https://kep.index.hu/1/0/3212/32127/321279/32127919_3fb61acaea87bcdf3d5f8886ef326cdb_wm.jpg)
Hozzávalók 36 szelethez
- 50 dekagramm méz
- 2 darab tojás
- 2 darab tojássárgája
- 6 dekagramm cukor
- 50 dekagramm liszt
- 3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 10 dekagramm mandula/dió
- 1 evőkanál vaj vagy zsír
Elkészítés:
A mézet langyosítsuk meg - ha nem elég folyékony -, majd keverjük össze a két tojással, tojássárgájával és a cukorral, robotgéppel keverjük habosra.
Adjuk hozzá a lisztet, szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket, majd alaposan dolgozzuk össze, míg homogén, egynemű, sűrű, de önthető nem lesz a massza.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 23x33 cm-es tepsit, öntsük bele a tésztát. Szórjunk a tetejére apróra darabolt diót vagy mandulát.
Toljuk a sütőbe, kb. 30 percig vagy tűpróbáig süssük.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!