
Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával
Egyszerű, de nagyszerű süti a répatorta
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék

Egyszerű répás lepény leveles tésztából: krémes ricotta borítja

Ropogósra sült krumpliszívek: mosolyt csal az arcokra

Álompuha répás-almás sütemény: kevert tésztás receptet mutatunk

Házi ecetes torma a húsvéti asztalra: sonka mellé kötelező
A répatorta az én tudatomban olyan amerikai sütemény, amit vagy a kávézókban szolgálnak fel a harmincnyolcféle pite mellett, vagy pedig családi uzsonnákon, a gigantikus méretű, emeletes családi ház teraszán, kávéhoz. Egész életemben borzasztóan kíváncsi voltam rá, hogy mi ez az őrület, és milyen íze lehet. Hát, finom, ha jól készítjük el.
Ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy valami különleges bűvésztrükköt kellene bemutatni hozzá, a répatorta egy sima kevert sütemény, ami a répától szaftos, a diótól különleges, a fűszerektől pedig illatos lesz. Tényleg érdemes kipróbálni, egész évben süthetjük, hiszen a répa sosem drága, és az egész fantasztikusan finom.
Kend a tetejét, akár az amerikai háziasszonyok
Amikor kész a sütemény, még mindig tovább variálhatjuk a krémmel. Készíthetünk belőle akár több emeletes tortát, és díszíthetjük.
Ha viszont csak valami gyors és finom sütit szeretnénk, akkor elég, ha megkenjük a tetejét valami krémmel - például vaníliás, porcukros natúr krémsajttal, ahogy az amerikai háziasszonyok csinálják, és már kész is vagyunk. Ha mascarponét választotok a krémhez, annak önmagában nincs sok íze, ezért érdemes egy-két evőkanál lime- vagy citromlével, és reszelt citromhéjjal is turbózni a porcukor mellett.
Teljesen pucéran is működik ez a süti. Szórd meg porcukorral, vagy adj mellé baracklekvárt vagy nem túl sűrű szilvalekvárt, és már falatozhatjátok is.
Fotó: Shutterstock
Répatorta

Hozzávalók 8 adaghoz
- 40 dekagramm sárgarépa
- 30 dekagramm cukor
- 2 deciliter olaj
- 4 darab tojás
- 25 dekagramm liszt
- 10 dekagramm dió durvára vágva
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 opcionáls vaj és liszt a forma kikenéséhez
- 20 dekagramm a krémhez natúr krémsajt vagy mascarpone
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál ha mascarponés a krém: lime- vagy citromlé és héj
Elkészítés:
Megtisztítjuk a répákat, és lereszeljük a sajtreszelőn, vagy áttoljuk a robotgép megfelelő adapterén.
Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra.
Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk az olajat és a tojásokat. Alaposan elkeverjük.
Belekeverjük a reszelt répát is.
A tortaformánkat, ha szükséges, kivajazzuk-lisztezzük, és beletöltjük a masszát, majd betoljuk a sütőbe.
Légkeveréssel egy óra alatt megsül, amiről tűpróbával győződhetünk meg. Légkeverés nélkül valamivel tovább tart.
Ha kisült a torta, hagyjuk kicsit kihűlni a formában, és csak utána vegyük ki belőle, amikor már megszilárdult.
Amikor teljesen kihűlt, akkor a krém hozzávalóit összekeverjük, és a tetejére kenjük. Szeleteljük, jó étvágyat hozzá!