
Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával
Egyszerű, de nagyszerű süti a répatorta
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Sütőben sült cukkinifasírt sok sajttal: kívül ropogós, belül puha
Ropogós

Veszélyben a parajdi sóbánya: ezt érdemes tudnod a különleges sóról

Frissítő görögsaláta ropogós zöldségekkel: autentikus receptet mutatunk

Tojásmentes áfonyás tiramisu: krémes és nagyon finom

Villámgyors citromos spagetti: a parmezán és a főzővíz a lelke

Szaftos zöldborsós csirkeragu: isteni ebéd kevés munkával
A répatorta az én tudatomban olyan amerikai sütemény, amit vagy a kávézókban szolgálnak fel a harmincnyolcféle pite mellett, vagy pedig családi uzsonnákon, a gigantikus méretű, emeletes családi ház teraszán, kávéhoz. Egész életemben borzasztóan kíváncsi voltam rá, hogy mi ez az őrület, és milyen íze lehet. Hát, finom, ha jól készítjük el.
Ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy valami különleges bűvésztrükköt kellene bemutatni hozzá, a répatorta egy sima kevert sütemény, ami a répától szaftos, a diótól különleges, a fűszerektől pedig illatos lesz. Tényleg érdemes kipróbálni, egész évben süthetjük, hiszen a répa sosem drága, és az egész fantasztikusan finom.
Kend a tetejét, akár az amerikai háziasszonyok
Amikor kész a sütemény, még mindig tovább variálhatjuk a krémmel. Készíthetünk belőle akár több emeletes tortát, és díszíthetjük.
Ha viszont csak valami gyors és finom sütit szeretnénk, akkor elég, ha megkenjük a tetejét valami krémmel - például vaníliás, porcukros natúr krémsajttal, ahogy az amerikai háziasszonyok csinálják, és már kész is vagyunk. Ha mascarponét választotok a krémhez, annak önmagában nincs sok íze, ezért érdemes egy-két evőkanál lime- vagy citromlével, és reszelt citromhéjjal is turbózni a porcukor mellett.
Teljesen pucéran is működik ez a süti. Szórd meg porcukorral, vagy adj mellé baracklekvárt vagy nem túl sűrű szilvalekvárt, és már falatozhatjátok is.
Fotó: Shutterstock
Répatorta

Hozzávalók 8 adaghoz
- 40 dekagramm sárgarépa
- 30 dekagramm cukor
- 2 deciliter olaj
- 4 darab tojás
- 25 dekagramm liszt
- 10 dekagramm dió durvára vágva
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 opcionáls vaj és liszt a forma kikenéséhez
- 20 dekagramm a krémhez natúr krémsajt vagy mascarpone
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál ha mascarponés a krém: lime- vagy citromlé és héj
Elkészítés:
Megtisztítjuk a répákat, és lereszeljük a sajtreszelőn, vagy áttoljuk a robotgép megfelelő adapterén.
Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra.
Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk az olajat és a tojásokat. Alaposan elkeverjük.
Belekeverjük a reszelt répát is.
A tortaformánkat, ha szükséges, kivajazzuk-lisztezzük, és beletöltjük a masszát, majd betoljuk a sütőbe.
Légkeveréssel egy óra alatt megsül, amiről tűpróbával győződhetünk meg. Légkeverés nélkül valamivel tovább tart.
Ha kisült a torta, hagyjuk kicsit kihűlni a formában, és csak utána vegyük ki belőle, amikor már megszilárdult.
Amikor teljesen kihűlt, akkor a krém hozzávalóit összekeverjük, és a tetejére kenjük. Szeleteljük, jó étvágyat hozzá!