Étcsokoládés torta málnával: írótól omlós a tészta

16
Nyomtatás
etcsokolades-malnas-torta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezt a szuper receptet csakis szeretni lehet, erről a kakaós piskóta, a selymes, csokoládés krém és a fenséges málnás töltelék gondoskodik.

Ha szereted az étcsokoládét és a szezonális bogyós gyümölcsöket, akkor ezt a tortát mindenképpen érdemes kipróbálnod. Természetesen nemcsak a szezonban, hanem azon túl is bármikor elkészítheted fagyasztott gyümölcs felhasználásával is.

Ebben a többrétegű tortában a gazdag ízek csodálatos egyensúlyban vannak a fanyar, mégis lédús málnás tötelékkel, amit a csokoládés ganache és krém emel magasabb szintre.

Tipp

Ha szeretnéd picit még izgalmasabbá tenni ezt a tortát, akkor a tésztájába kerülő vizet cseréld le frissen főzött kávéra!

Étcsokoládés-málnás torta

etcsokolades-malnas-torta

Hozzávalók 12 szelet

A málnás töltelékhez:

  • 1.5 ek. víz
  • 1.5 ek. kukoricakeményítő
  • 350 g málna
  • 60 g kristálycukor
  • 1 tk. citromlé

A tortához:

  • 220 g búzaliszt
  • 60 g holland kakaópor
  • 350 g kristálycukor
  • 2 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 csipet
  • 120 ml olvasztott kókuszolaj
  • 2 db M-es tojás
  • 180 g tejföl
  • 120 ml író
  • 2 ek. vaníliakivonat
  • 120 ml forró víz
  • 170 g étcsokoládéchips

A csokoládés vajkrémhez:

  • 220 g vaj
  • 300 g porcukor
  • 40 g holland kakaópor
  • 3 ek. habtejszín
  • 1 csipet
  • 2 tk. vaníliakivonat

A csokoládés-málnás ganache-hoz:

  • 220 g étcsokoládé
  • 180 ml habtejszín
  • 60 ml málnalikőr (vagy még habtejszín)

A díszítéshez:

  • 10 szem friss málna
  • 10 db friss mentalevél
Recept idők

Elkészítés:

A málnákat mossuk meg, majd csepegtessük le. A vajat vegyük elő, hogy szobahőmérsékletűre melegedhessen.

Először készítsük el a málnás tölteléket. Ehhez egy kis tálban keverjük össze a kukoricakeményítőt és a vizet. Addig keverjük, amíg a keményítő fel nem oldódik.

A keveréket tegyük egy közepes lábasba, adjuk hozzá a friss málnát, a kristálycukrot és a citromlevet, majd közepes lángon kezdjük el melegíteni. Egy spatula segítségével pépesítsük és kevergessük, nehogy leégjen. Forraljuk fel az egészet, majd további 5 percig főzzük, gyakori kevergetés mellett.

Tegyük félre, szobahőmérsékleten hagyjuk kb. 10-15 percig hűlni. Ha kihűlt, tegyük be a hűtőbe kb. 4 órára.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Vajazzunk ki 3 darab, egyenként 23 cm-es átmérőjű tortaformát. Ha jobban bízunk a sütőpapírban, azzal is kibélelhetjük a formákat.

Készítsük el a tésztát. Ehhez egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót, majd tegyük félre.

Állványos keverőgépben vagy kézi habverővel keverjük össze közepes fokozaton egy tálban az olajat, a tojást és a tejfölt.

Ha szépen összeállt, adjuk hozzá az írót és a vaníliakivonatot, majd ezt is keverjük össze.

A nedves hozzávalók keverékét öntsük hozzá a száraz keverékhez. Adjuk hozzá a forró vizet is és keverjük addig, amíg a tészta szép, homogén és persze csomómentes nem lesz.

A csokoládédarabokat egy kis tálban keverjük össze egy evőkanál liszttel, majd adjuk hozzá a tésztához.

A tésztát osszuk három részre, és porciózzuk ki a 3 tortaformába. A tortákat egyesével, vagy amekkora a sütőnk kapacitása, süssük kb. 20-24 percig. A sütési idő sütőtípusonként változhat, erre érdemes odafigyelni. Tűpróbával ellenőrizzük.

Ezután vegyük ki a sütőből és tegyük őket rácsra hűlni.

Amíg hűlnek a tésztakorongok, készítsük el a csokoládés vajkrémet.

Kézi habverővel vagy állványos mixerrel közepes fokozaton keverjük a vajat szép, krémesre (ez kb. 2 perc). Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a kakaóport, a tejszínt, a sót és a vaníliakivonatot. Verjük további 30 másodpercig alacsony fokozaton. Ezzel a vajkrém el is készült.

Kezdjük el összeállítani a tortát.

Tegyük tortatányérra az első tortalapot. Egy spatula segítségével egyenletesen vonjuk be a tetejét csokoládés vajkrémmel. Kb. 30 g krémet használjunk fel ehhez a lépéshez.

Kb. 75 g krémet kanalazzunk kinyomózsákba, majd készítsünk a tortalap peremére körben egy szegélyt.

A szegélyen belülre kanalazzuk rá a tortalapra a málnatöltelék felét. Egy spatulával óvatosan simítsuk el.

Ezután mehet rá a 2. tortalap. Ismételjük meg a korábban írt lépéseket újból.

A harmadik réteg felhelyezése után a következőképpen folytassuk a torta készítését: a megmaradt csokoládés vajkrémmel kenjük meg a torta legfelső lapját és a torta oldalát is körben.

Tegyük a tortát fedetlenül legalább fél órára a hűtőbe, hogy megkössön rajta a vajas, csokoládés krém.

Eközben készítsük el a csokoládés ganache-t. Az étcsokoládét aprítsuk fel és tegyük egy hőálló tálba. A tejszínt és a málnalikőrt tegyük egy kisebb serpenyőbe, és melegítsük addig alacsony fokozaton, amíg enyhén forrni nem kezd.

Ezt a tejszínes-málnalikőrös keveréket óvatosan öntsük rá az apróra vágott csokoládéra. Spatulával addig keverjük óvatosan, amíg a csokoládé fel nem olvad.

Ha a ganache-t szép, sima állagúra kevertük, tegyük be 30 percre a hűtőbe hűlni, hogy be tudjon sűrűsödni. A kész, lehűtött ganache-t kenjük rá a tortára egy spatulával, és szépen dolgozzuk el rajta.

Ízlés szerint díszítsük a tortát egész málnaszemekkel és friss mentalevelekkel. A kész tortát tegyük be újból a hűtőbe kb. 15 percre.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon