Ragacsos, csupa csoki torta: svéd recept alapján készül

sved-csokitorta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szereted a klasszikus csokitortát, a svéd receptet imádni fogod, ragacsos, krémes, minden falat maga a mennyország!

A csupa csoki, ragacsos svéd csokitorta olyan, mint egy brownie, rengeteg vajjal, viszonylag sok cukorral és kevés liszttel készül, így kívülről roppanósra, belül viszont krémesre sül. Pont emiatt nem szabad túlsütni, a forma méretétől függően nagyjából 20-25 perc kell neki a sütőben, akkor jó, mikor a teteje már szilárd, de ha egy villát beleszúrsz, a közepe még picit ragacsos. 

Csokoládé nem, viszont rengeteg kakaó gazdagítja, ebből cukrozatlan, jó minőségű, lehetőleg hollandot válassz. A svédeknél Kladdkaka néven ismert sütemény eredetileg picivel több cukorral készül, de így is bőven elég édes és ragacsos lesz. Ha tetszik az alábbi recept, a kávésat is próbáld ki!

Svéd csokitorta

sved-csokitorta

Hozzávalók 10 szelethez

  • 130 g vaj
  • 50 g cukrozatlan kakaópor
  • 280 g cukor
  • 130 g liszt
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 3 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljük ki sütőpapírral egy 20-22 centis tortaforma alját, az oldalát vajazzuk ki. 

A vajat olvasszuk meg, majd tegyük félre picit hűlni.

Szitáljuk a vajba a lisztet, a kakaóport, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliát. Adjuk hozzá a tojásokat is, majd keverjük csomómentesre a masszát.

Öntsük a tésztát a formába, majd toljuk a sütőbe 20-25 percre. Akkor jó, mikor a teteje szilárd és ropogós, de a közepe még ragacsos. (Ha a tetejét megnyomod az ujjaddal, be fog repedezni, akkor jó.)

A tortát a formában hagyjuk kihűlni, majd utána kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük