Mennyei fahéjas babka: az omlós kelt tészta is megér egy misét
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha szereted a kalácsot, mindenképp próbáld ki a babkát is, nem csak mutatós, nagyon finom is a foszlós sütemény.
A babka, a jeruzsálemi kalács, eredetileg rengeteg csokival készül, de mára számtalan formában készítik. Ha nincs kedved a kelt tésztával bíbelődni, használj leveles tésztát, érdemes kipróbálni mákosan is. Az alábbi verzióban fahéjas-vajas a töltelék, akik szeretik a melegítő fűszer ízét és illatát, garantáltan imádni fogják.
A foszlós tészta is megér egy misét, vaj is kerül bele, nagyon puha és omlós lesz a végeredmény. Ha igazi fahéjrajongó vagy, a tésztába is keverhetsz egy keveset a fűszerből.
A babka tetejét cukorszirup borítja, még forrón locsold meg a kalácsot a mázzal, úgy magába szívja az édes öntetet.
Fahéjas babka
Hozzávalók 12 szelethez
Tészta:
- 260 gramm liszt
- 0.5 tk fahéj
- 40 gramm cukor
- 1 tk porélesztő
- 1 csipet só
- 1 kisebb darab tojás
- 1 darab tojássárgája
- 80 ml tej (meleg)
- 45 gramm vaj
Töltelék:
- 70 gramm vaj
- 70 gramm barna cukor
- 1 evőkanál fahéj
Tetejére:
- 60 milliliter víz
- 60 gramm cukor
Elkészítés:
A lisztet, a fahéjat, a cukrot, az élesztőt és a sót keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a tojásokat, a kézmeleg tejet és a puha, kockákra vágott vajat, majd kezdjük el összedolgozni a tésztát, addig dagasszuk, míg gombóccá nem áll össze. Lágy és picit ragacsos lesz a tészta, ez nem baj. Takarjuk le a tálat, majd tegyük félre a tésztát 1-2 órára, míg a duplájára nem nő.
Vajazzunk ki egy 23x13 centis kenyérsütő formát.
A töltelékhez keverjük össze a puha vajat a barna cukorral és a fahéjjal, kenhető masszát kell kapnunk.
A tésztát egy lisztezett felületen nyújtsuk 30x40 centiméteres téglalappá, majd kenjük rá a fahéjas krémet, hogy mindenhol bevonja. A hosszabb oldalától kezdve tekerjük fel a tésztát, a végeit nyomkodjuk össze, a szélét is tapogassuk le, hogy ne nyíljon szét.
Egy éles késsel hosszában vágjuk félbe a babkát úgy, hogy az egyik végén ne vágjuk át teljesen, egy ponton maradjon egyben. Az így kapott két rudat kezdjük el összefonni úgy, hogy a vágott felük nézzen felfelé, így a töltelék kívülről is látható lesz. Felváltva húzzuk át egyiket a másik felett.
Óvatosan tegyük át a babkát az előkészített formába. Fedjük le, majd tegyük félre 1 órára, míg a duplájára nem nő.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Toljuk a babkát a sütőbe 35-40 percre, míg aranybarna nem lesz a teteje.
Amíg sül a babka, melegítsük össze a vizet és a cukrot, míg utóbbi el nem olvad teljesen. Kenjük meg a forró babka tetejét a cukorsziruppal, majd hagyjuk, míg langyosra nem hűl, utána fordítsuk ki a formából.
Fotó: Getty Images