Fahéjas-barackos morzsasütemény – Egyszerű, de látványos nyári desszert
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Édes, lédús őszibarack kerül az omlós, vajas tészta tetejére, a süteményt az aranybarnára pirult morzsa koronázza meg.
Amilyen jól néz ki, annyira egyszerű elkészíteni a barackos morzsasüteményt. Lehet, hogy picit időigényesebb, mint egy kevert süti, de sem a tészta, sem a töltelék összeállítása nem igényel hozzáértést, kezdőknek is könnyedén sikerülni fog.
A süti tésztáját aprítógépben is elkészíthetjük, a hideg vajtól morzsás állaga lesz, a tojás viszont összetartja az egészet. Se nyújtani, se gyúrni nem kell, a tészta felét a tepsibe nyomkodjuk, a másik felét pedig a töltelék tetejére morzsoljuk/nagyobb darabokban rászórjuk, ahogyan sikerül.
A lédús, édes őszibarackhoz nagyon jól passzol a fahéj, ez a sütemény a nyár "almás pitéje". Ízlés szerint készülhet csak barna- vagy nádcukorral, de vegyesen fehérrel is.
Fahéjas-barackos morzsasütemény
Hozzávalók 24 szelethez
Tészta:
- 380 gramm liszt
- 100 gramm barna cukor
- 100 gramm kristálycukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 0.25 teáskanál szerecsendió
- 0.25 teáskanál só
- 230 gramm hideg vaj
- 1 darab tojás
Töltelék:
- 800 gramm őszibarack (magozva)
- 100 gramm kristálycukor
- 3 evőkanál keményítő
- 2 teáskanál citromlé
- 0.5 teáskanál fahéj
Elkészítés:
Tészta:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 23x33 cm-es tepsit.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a kétféle cukrot, sütőport, sót, fahéjat, szerecsendiót. Adjuk hozzá kisebb darabokban a hideg vajat, majd aprítógéppel dolgozzuk össze, míg morzsás állaga nem lesz. Adjuk hozzá a tojást, majd alaposan keverjük el benne, míg homogén nem lesz a massza.
A tészta felét nyomkodjuk az előkészített tepsi aljába, a másik felét tegyük a hűtőbe. Süssük a tésztát 15 percig, majd tegyük félre hűlni.
Töltelék:
A kimagozott barackot hámozzuk meg, vágjuk kisebb darabokra. Keverjük alaposan össze a cukorral, keményítővel, citromlével és fahéjjal.
Oszlassuk el a tölteléket az elősütött tésztán, de próbáljunk meg minél kevesebb folyadékot kanalazni rá. Vegyük ki a hűtőből a félretett tésztát, majd morzsoljuk a töltelék tetejére. Kb. 40-50 percig süssük, míg a tetején a morzsa aranybarna nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images