![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Fahéjas-barackos morzsasütemény – Egyszerű, de látványos nyári desszert
![barackosmorzsasüti2](https://kep.index.hu/1/0/3389/33892/338929/33892939_2595429_602d2b62d5860ade0c32d841f8149686_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Édes, lédús őszibarack kerül az omlós, vajas tészta tetejére, a süteményt az aranybarnára pirult morzsa koronázza meg.
Amilyen jól néz ki, annyira egyszerű elkészíteni a barackos morzsasüteményt. Lehet, hogy picit időigényesebb, mint egy kevert süti, de sem a tészta, sem a töltelék összeállítása nem igényel hozzáértést, kezdőknek is könnyedén sikerülni fog.
A süti tésztáját aprítógépben is elkészíthetjük, a hideg vajtól morzsás állaga lesz, a tojás viszont összetartja az egészet. Se nyújtani, se gyúrni nem kell, a tészta felét a tepsibe nyomkodjuk, a másik felét pedig a töltelék tetejére morzsoljuk/nagyobb darabokban rászórjuk, ahogyan sikerül.
A lédús, édes őszibarackhoz nagyon jól passzol a fahéj, ez a sütemény a nyár "almás pitéje". Ízlés szerint készülhet csak barna- vagy nádcukorral, de vegyesen fehérrel is.
Fahéjas-barackos morzsasütemény
![barackosmorzsasüti](https://kep.index.hu/1/0/3389/33892/338929/33892949_adab23d5dab01f929dc12ae0a043bba0_wm.jpg)
Hozzávalók 24 szelethez
Tészta:
- 380 gramm liszt
- 100 gramm barna cukor
- 100 gramm kristálycukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 0.25 teáskanál szerecsendió
- 0.25 teáskanál só
- 230 gramm hideg vaj
- 1 darab tojás
Töltelék:
- 800 gramm őszibarack (magozva)
- 100 gramm kristálycukor
- 3 evőkanál keményítő
- 2 teáskanál citromlé
- 0.5 teáskanál fahéj
Elkészítés:
Tészta:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 23x33 cm-es tepsit.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a kétféle cukrot, sütőport, sót, fahéjat, szerecsendiót. Adjuk hozzá kisebb darabokban a hideg vajat, majd aprítógéppel dolgozzuk össze, míg morzsás állaga nem lesz. Adjuk hozzá a tojást, majd alaposan keverjük el benne, míg homogén nem lesz a massza.
A tészta felét nyomkodjuk az előkészített tepsi aljába, a másik felét tegyük a hűtőbe. Süssük a tésztát 15 percig, majd tegyük félre hűlni.
Töltelék:
A kimagozott barackot hámozzuk meg, vágjuk kisebb darabokra. Keverjük alaposan össze a cukorral, keményítővel, citromlével és fahéjjal.
Oszlassuk el a tölteléket az elősütött tésztán, de próbáljunk meg minél kevesebb folyadékot kanalazni rá. Vegyük ki a hűtőből a félretett tésztát, majd morzsoljuk a töltelék tetejére. Kb. 40-50 percig süssük, míg a tetején a morzsa aranybarna nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!