Isteni, omlós sütemény fahéjjal és dióval: tejeskávé mellé a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mutatós, illatos és nagyon finom ez a puha sütemény, amely napindítóként, de délutáni nasiként is helytáll.
Ha szereted az illatos fahéjat, és a diós sütiket sem veted meg, az alábbi receptet imádni fogod. Hivatalosan tea vagy kávé mellé ajánlják ezt a süteményt, de annyira finom és omlós, hogy önmagában is megállja a helyét.
A tészta puhaságáról a tejföl gondoskodik, de görög joghurttal is ugyanúgy működik a recept. Az omlós alapra fahéjas dió és morzsa kerül, ettől nemcsak finomabb lesz a süti, de mutatós is, szép réteges lesz a végeredmény.
Ebből a sütiből nem érdemes kispórolni a cukrot, viszonylag édes, de hidd el, a délutáni kávéd vagy teád mellé tökéletes kísérő lesz, biztosan meghozza a kedved a nap további részére.
Fahéjas-diós süti
Hozzávalók 16 szelethez
Morzsa:
- 70 gramm vaj
- 100 gramm liszt
- 100 gramm barna cukor
- 1 tk fahéj
Töltelék:
- 80 gramm dió
- 6 ek barna cukor
- 1 tk fahéj
Tészta:
- 225 gramm vaj
- 300 gramm cukor
- 2 darab tojás
- 1 tk vaníliakivonat
- 280 gramm liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 240 gramm tejföl
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 23x23 centis formát.
Készítsük el a morzsát: a hideg vajat, a lisztet, a barna cukrot és a fahéjat dolgozzuk össze villa vagy robotgép segítségével, akkor jó, mikor morzsás állagú. Tegyük a hűtőbe.
A diót vágjuk apróra, vagy daráljuk le. Keverjük össze a barna cukorral és a fahéjjal. Tegyük félre.
A tésztához keverjük habosra a puha vajat a cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat, majd a vaníliakivonatot is.
Egy másik tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a sütőport és a sót. Adjuk a száraz hozzávalókat a vajas masszához, először csak a felét, majd keverjük bele a tejfölt is, utána adjuk hozzá a másik felét. Keverjük csomómentesre a tésztát.
A tészta felét öntsük az előkészített tepsibe, egy spatulával egyengessük el. Szórjuk rá a diós-cukros tölteléket és a morzsa egyharmadát. Öntsük rá a maradék tésztát, egyengessük el, a tetejét pedig fedjük be a megmaradt morzsával.
Nagyjából 55-60 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük.
Fotó: Getty Images