
Ropogós, fahéjas müzli házilag: kevesebb cukorral, több fahéjjal
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
A cukros gabonapelyhek villámgyorsan képesek elképesztő függőséget okozni a gyerekeimnél, elég egy gyenge pillanat a boltban, és sosem szabadulok meg tőlük.
Pedig drágák és nagyon sok bennük a cukor, ráadásul valamilyen oknál fogva elképesztően kevés ideig töltik meg a kölykök gyomrát, egy órával reggeli után már biztosan kitör az éhségsztrájk. Mivel amúgy is elég nagy rajongója vagyok a zab minden formájának, most megpróbáltam a legnépszerűbb fahéjas gabonapelyhet rekonstruálni: kevesebb cukorral, legalább olyan ropogósra, viszont nagyon sok fahéjjal.
A fahéj is édesít
A fahéjnak nem csak az a jó tulajdonsága, hogy finom, és az illata is nagyon jó, de azt az érzetet kelti, hogy valami édeset eszik az ember akkor is, ha az történetesen nincs teletömve cukorral. Egy nagy adagba így csak két evőkanál cukor került, ami szinte biztos, hogy jóval alacsonyabb a gabonapelyhek cukortartalmánál, viszont nagyon jó ropogós lett és brutálisan fahéjas.
Így lesz ropogós
A ropogós állagot általában valamilyen zsiradékkal szokás elérni a granoláknál, de most egy másik módszert próbáltam ki, a tojáshabot. Mindig rengeteg tojásfehérje marad a hűtőben torták, krémek vagy éppen hollandi mártás készítése után, ezért még a maradékfelhasználásnak is adtam.
Házi, ropogós, fahéjas müzli

Hozzávalók 12 adaghoz
- 300 gramm zabpehely
- 1 darab tojásfehérje
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál fahéj
- 2 csipet só
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors