Ropogós, fahéjas müzli házilag: kevesebb cukorral, több fahéjjal
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
A cukros gabonapelyhek villámgyorsan képesek elképesztő függőséget okozni a gyerekeimnél, elég egy gyenge pillanat a boltban, és sosem szabadulok meg tőlük.
Pedig drágák és nagyon sok bennük a cukor, ráadásul valamilyen oknál fogva elképesztően kevés ideig töltik meg a kölykök gyomrát, egy órával reggeli után már biztosan kitör az éhségsztrájk. Mivel amúgy is elég nagy rajongója vagyok a zab minden formájának, most megpróbáltam a legnépszerűbb fahéjas gabonapelyhet rekonstruálni: kevesebb cukorral, legalább olyan ropogósra, viszont nagyon sok fahéjjal.
A fahéj is édesít
A fahéjnak nem csak az a jó tulajdonsága, hogy finom, és az illata is nagyon jó, de azt az érzetet kelti, hogy valami édeset eszik az ember akkor is, ha az történetesen nincs teletömve cukorral. Egy nagy adagba így csak két evőkanál cukor került, ami szinte biztos, hogy jóval alacsonyabb a gabonapelyhek cukortartalmánál, viszont nagyon jó ropogós lett és brutálisan fahéjas.
Így lesz ropogós
A ropogós állagot általában valamilyen zsiradékkal szokás elérni a granoláknál, de most egy másik módszert próbáltam ki, a tojáshabot. Mindig rengeteg tojásfehérje marad a hűtőben torták, krémek vagy éppen hollandi mártás készítése után, ezért még a maradékfelhasználásnak is adtam.
Házi, ropogós, fahéjas müzli
Hozzávalók 12 adaghoz
- 300 gramm zabpehely
- 1 darab tojásfehérje
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál fahéj
- 2 csipet só
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors