Zimtkrapfen vagyis fahéjas fánk – Az eredeti hamisítatlan sváb recept

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy ködös februári hétvégén Bólyba vezetett az utam. Ezen, a főként svábok lakta Baranya megyei településen, lakik egy barátom anyukája, aki minden alkalommal meglep egy helyi finomsággal.

Ezúttal sváb specialitással, a zimtkrapfen-nel, vagyis fahéjas fánkkal kedveskedett. A falatozás közben azt is megtudtam, hogy Bólyban ez a sütemény régen a farsangi lakomák kihagyhatatlan édessége volt.

A fogyókúrát erre a hétvégére (is) félretettem, hiszen farsang idején fánkot eszünk. Eddig csak kétféle, a szalagos és a csöröge fánkot ismertem, de most már itt a fahéjas változat is. A zimtkrapfen titka és különlegessége nem a tésztájában rejlik, annak az elkészítése sokkal egyszerűbb, mint a szalagos változaté. Az izgalmas rész a sütésnél kezdődik, a technikáját érdemes egy helybélitől ellesni.

A legfontosabb kellék: a sütőforma

Az első és legfontosabb szabály: addig senki ne álljon neki a zimtkrapfen-nek, amíg nincs megfelelő sütőformája hozzá. Képzeljünk el egy kúp alakú hengert hosszú, pálcaszerű nyéllel. Erre a hengerre kell rátekerni a tésztát, majd sütés előtt egy darab madzagot rákötni (a madzag rögzíti a tésztát a formához), és azzal együtt beletenni az olajba. Ezután kell a tésztát a formára simítani, majd a nyél másik végére kötözött madzagot lazán rátekerni úgy, hogy a vágatok szép egyenletesen helyezkedjenek el egymás mellett. 

Ha találtok ilyen formát, küldjétek el nekem is a beszerzési helyet. Addig sem tétlenkedem, meglátogatom a régiségpiacokat, reménykedve abban, hogy találok valahol, és én is meglephetem a családot. 

Zimtkrapfen vagyis fahéjas fánk

fahéjas fánkweb

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dekagramm liszt
  • 15 dekagramm zsír
  • 2 evőkanál porcukor
  • 3 darab tojássárgája
  • 1 kávéskanál
  • 1 liter zsír (sütéshez)
  • ízlés szerint fahéjas porcukor a hintéshez
Recept idők

Elkészítés:

A hozzávalókból gyúrj lágyabb tésztát. Tehetsz bele egy fél deci rumot (ettől a tészta majd kevésbé szívja meg magát olajjal) és egy kevés reszelt citromhéjat is.

A tésztát nyújtsd vékonyra és vágd csíkokra, majd darabokra. Akkora darabokat vágj, hogy a kúpos formát úgy érje körbe, hogy a szélei csak épphogy fedjék egymást. Simogasd a tésztát a formára, majd a nyél másik végére kötözött madzagot tekerd rá lazán úgy, hogy a vágatok szép egyenletesen helyezkedjenek el egymás mellett.

A sütéshez mély edényt válassz, hogy a tészta teljesen elmerülhessen benne. Forrósítsd fel a zsírt vagy az olajat, és tedd bele a sütőformát a madzaggal megtekert tésztával. Addig süsd, míg szép aranybarna nem lesz. Vedd ki, tekerd le a madzagot és húzd le a formáról a fánkot. Ha kihűlt a forma, már tekerheted is a következőt.

Az elkészült fánkokat hempergesd meg fahéjas porcukorban. Mivel a fánk belseje üreges, ha fel akarod turbózni, megtöltheted valamilyen krémmel vagy tejszínhabbal.

Fotó: Szász Eszter/Só&Bors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük