Zimtkrapfen vagyis fahéjas fánk – Az eredeti hamisítatlan sváb recept

Nyomtatás
fahéjas fánk cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egy ködös februári hétvégén Bólyba vezetett az utam. Ezen, a főként svábok lakta Baranya megyei településen, lakik egy barátom anyukája, aki minden alkalommal meglep egy helyi finomsággal.

Ezúttal sváb specialitással, a zimtkrapfen-nel, vagyis fahéjas fánkkal kedveskedett. A falatozás közben azt is megtudtam, hogy Bólyban ez a sütemény régen a farsangi lakomák kihagyhatatlan édessége volt.

A fogyókúrát erre a hétvégére (is) félretettem, hiszen farsang idején fánkot eszünk. Eddig csak kétféle, a szalagos és a csöröge fánkot ismertem, de most már itt a fahéjas változat is. A zimtkrapfen titka és különlegessége nem a tésztájában rejlik, annak az elkészítése sokkal egyszerűbb, mint a szalagos változaté. Az izgalmas rész a sütésnél kezdődik, a technikáját érdemes egy helybélitől ellesni.

A legfontosabb kellék: a sütőforma

Az első és legfontosabb szabály: addig senki ne álljon neki a zimtkrapfen-nek, amíg nincs megfelelő sütőformája hozzá. Képzeljünk el egy kúp alakú hengert hosszú, pálcaszerű nyéllel. Erre a hengerre kell rátekerni a tésztát, majd sütés előtt egy darab madzagot rákötni (a madzag rögzíti a tésztát a formához), és azzal együtt beletenni az olajba. Ezután kell a tésztát a formára simítani, majd a nyél másik végére kötözött madzagot lazán rátekerni úgy, hogy a vágatok szép egyenletesen helyezkedjenek el egymás mellett. 

Ha találtok ilyen formát, küldjétek el nekem is a beszerzési helyet. Addig sem tétlenkedem, meglátogatom a régiségpiacokat, reménykedve abban, hogy találok valahol, és én is meglephetem a családot. 

Zimtkrapfen vagyis fahéjas fánk

fahéjas fánk recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 50 dekagramm liszt
  • 15 dekagramm zsír
  • 2 evőkanál porcukor
  • 3 darab tojássárgája
  • 1 kávéskanál
  • 1 liter zsír (sütéshez)
  • ízlés szerint fahéjas porcukor a hintéshez
Recept idők

Elkészítés:

A hozzávalókból gyúrjunk lágyabb tésztát. Tehetünk bele egy fél deci rumot (ettől a tészta majd kevésbé szívja meg magát olajjal) és egy kevés reszelt citromhéjat is.

A tésztát nyújtsuk vékonyra és vágjuk csíkokra, majd darabokra. Akkora darabokat vágjunk, hogy a kúpos formát úgy érje körbe, hogy a szélei csak épphogy fedjék egymást. Simogassuk a tésztát a formára, majd a nyél másik végére kötözött madzagot tekerjük rá lazán úgy, hogy a vágatok szép egyenletesen helyezkedjenek el egymás mellett.

A sütéshez mély edényt válasszunk, hogy a tészta teljesen elmerülhessen benne. Forrósítsuk fel a zsírt vagy az olajat, és tegyük bele a sütőformát a madzaggal megtekert tésztával. Addig süssük, míg szép aranybarna nem lesz. Vegyük ki, tekerjük le a madzagot és húzzuk le a formáról a fánkot. Ha kihűlt a forma, már tekerhetjük is a következőt.

Az elkészült fánkokat hempergessük meg fahéjas porcukorban. Mivel a fánk belseje üreges, ha fel akarjuk turbózni, megtölthetjük valamilyen krémmel vagy tejszínhabbal.

Fotó: Abai Róbert

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon