Krémes, fehér csokis tejberizs kókusztejszínnel – Idénygyümölccsel tálalva a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A fehér csoki csodásan megédesíti ezt a kicsit kókuszos ízvilágú, selymes tejberizst.
A tejberizst nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, a lényeg, hogy ne pergős rizst válassz hozzá. A rizottórizs tökéletes, ha abból főzöd, krémes állagú lesz.
A tejberizs készítési módja egyébként népenként is eltér, a svédek vaníliapudinggal, a törökök tejszínnel készítik, a desszert tetejét megcukrozva sütik meg. Egy a lényeg, a krémességre ügyelni kell. Ha maradnál a minimalistább verziónál, akkor készítsd el az alábbi verziót, ebben a változatban az az izgalmas, hogy sima tej helyett kókusztejszínnel készül, amelytől nemcsak extrán krémes, hanem picit kókuszos aromájú is lesz a desszerted. Érdemes hidegen, sok-sok gyümölccsel a tetején fogyasztani.
Ha pedig laktatóbbra vágysz, bár kicsit tovább tart, készíts rizsfelfújtat, a sütőben sült rizskochnál kevés jobb desszert létezik, főleg, ha egy kis citrommal és vaníliával is megbolondítod.
Fehér csokis tejberizs kókusztejszínnel
Hozzávalók 4 adaghoz
- 100 gramm kerek szemű rizs (pl. arborio)
- 250 milliliter víz
- 400 milliliter kókusztejszín
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 70 gramm fehér csokoládé
- 1 csipet só
- tálaláshoz eper vagy más idénygyümölcs
Elkészítés:
A rizst lassú tűzön tegyük fel főni a vízben, tegyünk hozzá egy csipet sót. Várjuk meg, amíg a rizs beszívja a vizet, ekkor öntsük hozzá a kókusztejszínt és adjuk hozzá a vaníliakivonatot. Puhulásig főzzük. Vegyük le a tűzről, amíg még forró, keverjük hozzá a fehér csokit. Fedjük le és hagyjuk még néhány percig puhulni.
Tegyük tálkákba, majd ha kihűlt, mehet a hűtőbe. Tálalás előtt tegyünk rá gyümölcsöt.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors