Pillekönnyű francia finomság, macaron házilag: a legfinomabb karácsonyi ajándék
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Nem kell rögtön cukrászdába rohanni a bájos macaronért, otthon is elkészítheted a francia édességet.
A franciák nagy kedvence a látványos, édes töltelékkel megkent korong, a macaron, a desszert rengeteg változatban elérhető, elkészíthető, sosem lehet ráunni.
A szépséges és nagyon finom édességet otthon is megéri elkészíteni, nyugodtan játssz az ízekkel, hozz ki valam újat belőle. Az ünnep közeledtével különösen érdemes megsütni, főleg azoknak, akik kézzel gyártott ajándékkal szoktak kedveskedni a szeretteiknek, hisz a macaron hűtőben, jól becsomagolva 1 hétig is eláll.
Engedd szabadjára a fantáziádat, keverj a tésztába vagy a töltelékbe ételfestéket, így még színesebbé teheted a macaronokat. Az ízekről se feledkezz meg, ne félj a merészebb fűszerektől, a lent olvasható fehér csokis, citromos süti töltelékébe pár levél összeaprított bazsalikomot vagy 1-2 evőkanál vodkát is keverhetsz.
Sütésnél erre figyelj!
Miután a masszát tepsire adagoltad, a sütőlapot néhányszor a pulthoz kell ütögetni - ez nem valami úri hóbort, azért van rá szükség, mert így a légbuborékok a felszínre jönnek, sütés közben kialakul majd a macaronok talpazata. Ezután hagyd pihenni a tésztát legalább 1 órát, majd az ujjaiddal ellenőrizd a korongok textúráját, ha szikkadt és nem ragad, akkor már készen áll a sütésre. A töltésnek mindig csak akkor állj neki, ha teljesen kihűlt a macaron.
Fehér csokoládés-citromos macaron
Hozzávalók 18 darabhoz
A tésztához:
- 11 dekagramm darált mandula
- 20 dekagramm porcukor
- 3 darab tojásfehérje
- 4 dekagramm kristálycukor
- 3 csepp sárga ételfesték
- 3 csepp citromlé
A krémhez:
- 20 dekagramm fehér csokoládé
- 5 dekagramm vaj
- 1 darab citrom
Elkészítés:
A tészta:
A mandulát és a porcukrot forgassuk egybe.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, miközben adagoljuk hozzá a kristálycukrot, ételfestéket és a citromlevet.
A habra szórjuk rá a mandulás, porcukros keveréket, majd spatulával, körkörös mozdulatokkal, óvatosan forgassuk egybe úgy, hogy alaposan elvegyüljenek a hozzávalók.
A masszát töltsük be egy sima habzsákba, utána nyomjunk egy sütőpapírral bélelt tepsire egyforma, körülbelül 4 centiméteres átmérőjű macaronokat egymástól legalább 3 centiméteres távolságra. A tepsit ütögessük néhányszor a pulthoz, ezután hagyjuk pihenni 1 órát szobahőmérsékleten, majd toljuk 150 fokosra előmelegített sütőbe 10 percre.
A krém:
A csokit törjük darabokra, adjuk hozzá a vajat, vízgőz felett olvasszuk fel, közben a citrom facsart levét is keverjük hozzá.
Összeillesztés:
Fogjunk meg 1 korongot, kenjük meg a krémmel, majd tegyünk rá egy másik korongot. A macaronokat tároljuk hűtőben, fogyasztás előtt 30 perccel vegyük ki a hűtőből.
Fotó: Getty Images