Vajpuha csirkemell tejszínes-fokhagymás szószban: fehérbortól különleges a mártás

Nyomtatás
csirkemellfehérborosszószban
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A csirkemellet serpenyőben kell szép pirultra sütni, majd a szósszal összemelegíteni, ahogy átveszi a mártás ízét, mennyei lesz.

Aki szerint a csirkemell unalmas, az még egész biztosan nem készítette krémes, ízletes szósszal összefőzve, mert úgy mindent lehet mondani rá, csak azt nem, hogy egyhangú. Rengetegféle mártással lehet feldobni a húst, legyen az paradicsomos vagy tejszínes, a viszonylag semleges ízű csirkemellnek minden jól áll, és ha belefő a szószba, még az ízeit is átveszi. 

Az alábbi receptben a fehérbor, a tejszín és a parmezán dominál, az alkohol csak egy picit érezteti magát a szószban, mégis nagyon sokat dob rajta. Ami szintén nem hiányozhat belőle, az a petrezselyem, a fűszernövény frissessége nagyon jól passzol a picit töményebb tejszínes alaphoz. 

Fehérboros-tejszínes csirkemell

csirkemellfehérborosszószban2

Hozzávalók 6 szelethez

  • 700 gramm csirkemellfilé (három darab)
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek vaj
  • 1 ek liszt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 150 ml száraz fehérbor
  • 150 ml alaplé
  • 200 ml habtejszín
  • 50 gramm parmezán
  • 2 ek friss petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfiléket vágjuk hosszában félbe, hogy 6 vékonyabb szeletet kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymaporral ízesítsük mindkét oldalukat. 

A vajat és az olívaolajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, majd több adagban süssük meg rajta a csirkemelleket. Nagyjából 5-6 percig süssük oldalanként, míg picit megpirulnak és átsül a belsejük. Ha szükséges, közben az olajat pótoljuk. Tegyük egy tányérra őket, fedjük le fóliával.

Amíg sül a hús, a fokhagymákat pucoljuk meg, reszeljük le. Készítsük ki a kimért alaplevet és fehérbort is.

Ha elkészült a hús és kivettük egy tányérra, öntsünk még egy kevés olajat a forró serpenyőbe, majd vegyük kicsire a lángot. Szórjuk rá a lisztet és a fokhagymákat, keverjük alaposan össze.

1 perc után öntsük fel az alaplével és a borral, folyamatosan kevergetve főzzük, míg a liszt felolvad, elvegyül, és a folyadék a felére redukálódik.

Ekkor keverjük bele a tejszínt, melegítsük vele össze, de nem kell forrnia. Keverjük bele a parmezánt is, kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk. Szórjuk bele a petrezselymet.

Tegyük vissza a csirkemelleket, melegítsük össze, majd rögtön, rizzsel kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon