Mennyei narancsos-diós csokifudge: pár perces karácsonyi ajándék
Első hallásra sznob vajkaramellának tűnhet, de nem az. Egyszerű, elronthatatlan, és utolsó pillanatos karácsonyi ajándéknak is tökéletes.
A Ferrero Rocher az egyik kedvenc csokis desszertem, azonban tejtartalma miatt jó ideje nem fogyasztom. Szerencsére a mogyorós csoda házilag is elkészíthető, és bár formára nem, de ízben maximális mértékben hozza az eredetit.
Mindehhez pedig csak pár alapanyagra lesz szükséged: sűrített kókusztejre, mogyoróra és rengeteg csokira. Akkor sincs semmi veszve, ha a kókusztejből nem találsz sűrített verziót, mivel magad is könnyedén elkészítheted. A receptben feltüntetett mennyiséghez 500 ml konzerves kókusztejet és 4 evőkanál cukrot forralj fel, és alacsony hőfokon, időnkénti kevergetés mellett főzd addig, amíg kb. a felére redukálódik, és sűrű, szirupos állagúvá válik, akárcsak a sűrített tehéntej. Ez 40-45 percig tart majd.
Étcsokiból érdemes minél magasabb kakaótartalmút választani, én 85 százalékosat használtam, de a 60-75 százalékosak is tökéletesek lesznek.
A mogyorót tegyük száraz serpenyőbe, és alacsony hőfokon pirítsuk aranybarnára. Tegyük félre hűlni, majd daraboljuk durvára.
Béleljünk ki alufóliával vagy sütőpapírral egy kb. 30x10 cm-es sütőformát, és azt is tegyük félre.
A sűrített kókusztejet öntsük egy hőálló edénybe, tördeljük bele a csokit, és 90 másodpercre tegyük mikróba. Ha lejárt az idő, hagyjuk, hogy a csokidarabok maguktól elolvadjanak, majd adjuk hozzá a mandulavajat, a vaníliakivonatot, a mogyorót, és alaposan keverjük össze őket. Ha szükségét érezzük, édesítsük kevés mézzel vagy juharsziruppal.
Kanalazzuk a kibélelt sütőformába, egy spatula segítségével egyengessük el a felszínét, és legalább egy órára tegyük a hűtőbe dermedni.
Vágjunk belőle kis kockákat (tömény, így kisebbeket érdemes), és szórjuk meg őket egy csipet tengeri sóval. Hűtőben tárolva két hétig is eláll.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors