Tartalmas sóskaleves kaporral: vitamindús tavaszi fogás egyszerűen

Soskaleves-kaporral-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szereted a zöld levelesekből készülő leveseket és főzelékeket, akkor a sóskát se hagyd ki a sorból: kaporral üde leves lesz belőle!

A zöld leveles zöldségek közül a spenót számít a legnépszerűbbnek, azonban más opciód is van, ha vitamindús levest vagy főzeléket készítenél. A csalán mellett a sóska is egy ilyen alapanyag: tavasszal és nyáron frissen fogyaszd, télen pedig fagyasztott formában is elérheted.

Ebben a sűrű és krémes levesben a sóska és a kapor a főszereplők: a kettő kombinációja igazi üde ízvilágot hoz létre, amit a friss citrom tovább erősít. A krémlevest fogyaszthatod önmagában, de ezzel a fokhagymás krutonnal vagy főtt tojással még tartalmasabb lesz.

Kapros sóskaleves

Soskaleves-kaporral

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 500 g friss (vagy fagyasztott) sóska
  • 600 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 1 tk
  • 2 ek friss kapor apróra vágva
  • 1 ek cukor
  • 1 ek friss citromlé
  • 200 ml növényi főzőkrém
  • 1 ek liszt vagy kukoricakeményítő
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát dinszteljük üvegesre az olívaolajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és 1 perc alatt azt is pirítsuk le.

Adjuk hozzá az alaposan megtisztított sóskát, és 2-3 perc alatt fonnyasszuk meg. Öntsük fel az alaplével (vagy vízzel), adjuk hozzá a kaprot és a sót, és közepes hőfokon főzzük 5 percig.

Közben a főzőkrémből és lisztből (vagy kukoricakeményítőből) készítsünk habarást. Tegyük félre.

Keverjük a leveshez a citromlevet és a cukrot (ha kevésbé édesen szeretjük, akkor kevesebb, ha édesebben, akkor több cukrot használjunk), majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a habarást. Forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről.

Botmixerrel dolgozzuk krémesre, majd pirított kenyérkockákkal fogyasszuk. Ha tartalmasabb fogásra vágyunk, akkor főtt tojást is készíthetünk mellé.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük