Krémes pesto friss citromlével és pirított mandulával – Nem csak bazsalikomból isteni

Nyomtatás
kelpesto
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A citromlé és fokhagyma mellett frissen reszelt parmezán és pirított mandula gazdagítja a pestót, utóbbitól picit édeskés íze lesz.

Pestót szinte bármiből készíthetünk, a friss bazsalikomtól kezdve a medvehagymán át egészen a rukkoláig. Az alábbi verzió fodros kelből készül, ez az a káposztaféle, amely az év majdnem minden szakában elérhető, így nyáron grillhúsok mellé, télen tésztához keverve érdemes kínálni. 

Én nagyon szeretem az ízét, de a belőle készült pesto azoknak is tökéletes választás, akik önmagában annyira nem kedvelik a karakteres zöldet. Pirított mandula, parmezán és citrom kerül mellé, előbbi picit édeskés, utóbbi kettő nagyon intenzív, friss ízvilágot ad a káposztának, tökéletes lesz az összhang.

Pesto fodros kelből

kelpesto2

Hozzávalók 3 decihez

  • 100 gramm fodros kel
  • 60 gramm hámozott mandula
  • 40 gramm parmezán
  • 1 darab citrom héja (kezeletlen)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 120 milliliter extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a kelt és a mandulát - a káposztát mossuk meg, szárítsuk meg, majd vágjuk csíkokra. A torzsáját, illetve a vastag erezetet vágjuk ki, kb. 90-100 gramm összecsíkozott fodros kel maradjon a végén. A hámozott mandulát pirítsuk meg egy nagy serpenyőben magas lángon, vigyázzunk, pár perc is elég neki, ahogy elkezd barnulni, húzzuk le a tűzről.

A mandulát és a káposztát tegyük aprítógépbe, majd kezdjük el pürésíteni. Adjuk hozzá a parmezánt, a reszelt citromhéjat és a zúzott fokhagymát, majd aprítsuk tovább. Óvatosan, kisebb adagokban öntsük hozzá az olívaolajat, majd mikor krémes, adjuk hozzá a citromlevet is, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.

Tésztával vagy húsok mellé kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon