![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Fokhagymás-diós mártogatós friss zöldségekhez: az egészséges bulikaja
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha vannak alapanyagok, amik tényleg teljes értékűen tudják helyettesíteni a húst, akkor ezek közül az egyik, legalábbis élmény szintjén, mindenképpen a dió. Mert igen, a dió sósan is csodálatos, sőt, úgy a legjobb.
A grúz, bolgár, török, görög, szóval sok balkáni, közel-keleti gasztrokultúra tele van sós receptekkel, de az olaszoknak is vannak diós-gorgonzolás tésztáik vagy diós-tejszínes salsájuk, amit spagettihez kevernek éppen úgy, mint egy sima pestót.
Csak dió és fokhagyma
Ez az egyszerű és történetesen teljesen tejtermékmentes, vegán és minden mástól is mentes mártogatós maximálisan a középpontba helyezi a diót, az egyetlen markáns ízű alapanyag mellette csak a fokhagyma. Így aztán kétféleképpen csíp, de éppen csak úgy, hogy még kellemes legyen.
Nagyon jó friss zöldségekkel, répával, uborkával, paprikával, de különösen csodásan passzol sült zöldségekhez, például édesburgonyához, sült zellerhez és céklához is.
Fokhagymás-diós mártogatós
![dio s-fokhagyma s-ma rtogato s2](https://kep.index.hu/1/0/2909/29099/290990/29099017_67fbd11133c4622ad8421f38dadc88b0_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 gramm dió
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint zöldségek
Elkészítés:
A diót aprítógépbe tesszük, hozzáreszeljük a fokhagymát, sózzuk, majd néhány kanálnyi jeges vízzel sima péppé turmixoljuk. Aprítás közben fokozatosan adhatunk hozzá még hideg vizet, annyit, amennyi a kívánt állaghoz szükséges. Hasábokra vágott friss zöldségekkel tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!