
Fokhagymás-diós mártogatós friss zöldségekhez: az egészséges bulikaja
5
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós

Sütőben sült, paradicsomos tészta: semmit nem kell előfőzni

Krémesre sült sütőtök lencsével töltve: tartalmas fogás a hideg napokra

Narancsos süti kevert tésztából: több nap után is puha

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás

Ropogós csirkefalatok chipsbundában: fél órán belül, air fryerben készül
Ha vannak alapanyagok, amik tényleg teljes értékűen tudják helyettesíteni a húst, akkor ezek közül az egyik, legalábbis élmény szintjén, mindenképpen a dió. Mert igen, a dió sósan is csodálatos, sőt, úgy a legjobb.
A grúz, bolgár, török, görög, szóval sok balkáni, közel-keleti gasztrokultúra tele van sós receptekkel, de az olaszoknak is vannak diós-gorgonzolás tésztáik vagy diós-tejszínes salsájuk, amit spagettihez kevernek éppen úgy, mint egy sima pestót.
Csak dió és fokhagyma
Ez az egyszerű és történetesen teljesen tejtermékmentes, vegán és minden mástól is mentes mártogatós maximálisan a középpontba helyezi a diót, az egyetlen markáns ízű alapanyag mellette csak a fokhagyma. Így aztán kétféleképpen csíp, de éppen csak úgy, hogy még kellemes legyen.
Nagyon jó friss zöldségekkel, répával, uborkával, paprikával, de különösen csodásan passzol sült zöldségekhez, például édesburgonyához, sült zellerhez és céklához is.
Fokhagymás-diós mártogatós

Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 gramm dió
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint zöldségek
Elkészítés:
A diót aprítógépbe tesszük, hozzáreszeljük a fokhagymát, sózzuk, majd néhány kanálnyi jeges vízzel sima péppé turmixoljuk. Aprítás közben fokozatosan adhatunk hozzá még hideg vizet, annyit, amennyi a kívánt állaghoz szükséges. Hasábokra vágott friss zöldségekkel tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors