Fokhagymás-diós mártogatós friss zöldségekhez: az egészséges bulikaja

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha vannak alapanyagok, amik tényleg teljes értékűen tudják helyettesíteni a húst, akkor ezek közül az egyik, legalábbis élmény szintjén, mindenképpen a dió. Mert igen, a dió sósan is csodálatos, sőt, úgy a legjobb.

A grúz, bolgár, török, görög, szóval sok balkáni, közel-keleti gasztrokultúra tele van sós receptekkel, de az olaszoknak is vannak diós-gorgonzolás tésztáik vagy diós-tejszínes salsájuk, amit spagettihez kevernek éppen úgy, mint egy sima pestót. 

Csak dió és fokhagyma

Ez az egyszerű és történetesen teljesen tejtermékmentes, vegán és minden mástól is mentes mártogatós maximálisan a középpontba helyezi a diót, az egyetlen markáns ízű alapanyag mellette csak a fokhagyma. Így aztán kétféleképpen csíp, de éppen csak úgy, hogy még kellemes legyen. 

Nagyon jó friss zöldségekkel, répával, uborkával, paprikával, de különösen csodásan passzol sült zöldségekhez, például édesburgonyához, sült zellerhez és céklához is. 

Fokhagymás-diós mártogatós

dio s-fokhagyma s-ma rtogato s2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 200 gramm dió
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint zöldségek
Recept idők

Elkészítés:

A diót aprítógépbe tesszük, hozzáreszeljük a fokhagymát, sózzuk, majd néhány kanálnyi jeges vízzel sima péppé turmixoljuk. Aprítás közben fokozatosan adhatunk hozzá még hideg vizet, annyit, amennyi a kívánt állaghoz szükséges. Hasábokra vágott friss zöldségekkel tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük