Házi fűszervaj sült fokhagymával: friss, ropogós bagettel a legfinomabb

fűszervaj
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kenyeret is izgalmasabbá teszi, de a héjában sült krumplin egyenesen fenséges a házi zöldfűszeres vaj.

A kedvenc zöldfűszereidet keverd a vajba, de fokhagymával is izgalmasabbá teheted. Az így készült fűszeres kence nemcsak a jóféle kenyeret teszi finomabbá, hanem zöldségekhez, leginkább főtt vagy sült krumplihoz is kitűnően illik. Egyedül a fokhagyma sütése igényel több időt, de nyugodtan magára hagyhatod a zöldséget, nem szükséges hozzá a jelenléted, utána viszont pikkpakk összeállíthatod a többit.

Friss zöldfűszereket minden évszakban találhatsz, de akár magad is nevelheted őket a saját fűszerkertedben. A receptet úgy tudod variálni, hogy az olyan, kevésbé aromás fűszerekből, mint a petrezselyem, a snidling vagy a bazsalikom többet, az olyanokból, mint a kakukkfű, a rozmaring vagy az oregánó jóval kevesebbet keversz a vajba.

A recept sós vajat vesz alapnak, de ha sima vajjal készíted, akkor tegyél hozzá ízlés szerint sót is. Ha igazán jót akarsz, akkor süss hozzá házi bagettet is. 

Fokhagymás fűszervaj

házi zöldfűszeres vaj recept ok

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 fej fokhagyma
  • 120 gramm friss zöldfűszer
  • 250 gramm vaj (sózott)
  • 1 teáskanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A vajat vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. 

A fokhagyma tetejét vágjuk le, és nyissuk kicsit szét, hogy a gerezdek elváljanak egymástól. Tegyük egy fóliára, majd locsoljuk meg olívaolajjal. Csomagoljuk be, és süssük 30-40 percig.

Amíg a fokhagyma sül, mossuk meg a zöldfűszereket, és vágjuk őket egészen apróra. A megsült fokhagymafejből nyomjuk ki a krémesre sült gerezdeket, egy villával pürésítsük.

Tegyük a vajat, a fokhagymát és az összevágott zöldfűszereket egy tálba, és villával nyomkodjuk össze. Tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük