
Pufitésztás, fokhagymás lepénykenyér: szaftos raguk mellé tökéletes

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Lagzis Kati szelet: a süti, ami minden generáció kedvence
Ropogós

Könnyű, mégis kiadós nyári tésztasaláta: gyorsan kész van

Menta: a növény, ami túléli a kezdő balkonkertészeket is

Villámgyors rakott padlizsán: nyári vacsora fél óra alatt

Hűsítő, görögdinnyés pálcikás jégkrém: turmixgépben készül

Grillezett pulykaburger: roppanós zöldségekkel, puha bucival
A pufi tészta fokhagymás zamatú, szaftos ételek mellé remekül illik, de felvágottakkal, vajjal megkenve is érdemes kipróbálni.
A házi lepénykenyér készítése nem bonyolult, lehet vékony vagy vastag a tésztája, mindkét változat szerethető.
A vékony tészta akkor jó választás, ha megpakolnád mindenféle finomsággal, hússal és salátával, de kencék mellé is szuper. A vastagabb tészta kifejezetten jól megy szaftos ételekhez, raguk, currys fogások mellé jólesik tunkolni. Ha pedig még ízesítést is kap, jelen esetben fokhagyma került bele, magában is ízletes, próbáld ki vajjal, sonkával, gomba- vagy tojáskrémmel.
Fokhagymás lepénykenyér

Hozzávalók 8 darabhoz
- 1.6 dl langyos víz
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 tasak porélesztő
- 25 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- friss petrezselyem ízlés szerint
Elkészítés:
A langyos vízbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le és tegyük félre 10 percre, míg felfut.
A lisztet a sóval forgassuk egybe, majd adjuk hozzá az élesztős keveréket, az olajat, a fokhagymát reszelve, és gyúrjunk belőle rugalmas tésztát, mely könnyen elválik az edény falától. A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük a duplájára 1 óra alatt.
A tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, majd osszuk 8-10 egyforma kis cipóra, a tésztadarabokat formázzuk gombóccá, majd egyenként nyújtsuk ki (nem kell szabályos kör alakra). A tetejükre szórjunk ízlés szerint petrezselymet. Nyújtófa segítségével a petrezselymet nyomkodjuk a tésztára, majd forró serpenyőben, mindkét oldalán süssük aranybarnára a lepényeket.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors