![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Lepénykenyér vagy palacsinta? Sós ételek mellé kínálják a habkönnyű injerát
![injera3](https://kep.index.hu/1/0/4047/40474/404743/40474377_3088583_2ee1ba4e6e8a6fda802221c9320fdb6c_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Különböző ragukkal, krémekkel érdemes megkoronázni az etióp lepénykenyeret, mert tökéletesen magába szívja a szaftot.
Az injera, az etióp lepénykenyér első ránézésre inkább hasonlít palacsintára, mint kenyérfélére, pedig sós feltétekkel megpakolva fogyasztják. Van, hogy felcsavarják, de alapvetően úgy használják, mintha egy ehető tányér lenne: rákanalazzák a krémeket, zöldségeket, majd darabokat tépnek le belőle. Az injera porózus textúrájának köszönhetően tökéletesen felveszi a különböző szaftokat, szószokat.
Az alábbi recept egy egyszerűsített, gyorsított verziója az eredeti etióp lepénykenyérnek, ugyanis hagyományosan csak tefflisztből, kovásszal, 4-5 nap fermentálással készül. A teff a világ legkisebb méretű gabonája, elsősorban Etiópiában termesztik, gluténmentes, tápértéke igen magas. A teffliszttel nehéz bánni, ezért érdemes másfajta lisztekkel keverni, illetve mivel a beszerzése sem egyszerű, hajdinaliszttel helyettesítheted.
Bár ez a gyorsított verzió az élesztőtől, szódabikarbónától és a citromlétől/ecettől lesz légies és buborékos, ízben és állagban is hozza az eredeti etiópiai receptet.
Injera
![injera2](https://kep.index.hu/1/0/4047/40474/404743/40474389_07a9456099f79b09c1c38f48b1d55448_wm.jpg)
Hozzávalók 12 darabhoz
- 140 gramm liszt
- 70 gramm teffliszt (vagy hajdinaliszt)
- 1 teáskanál porélesztő
- 500 milliliter meleg víz
- 1 evőkanál almaborecet/citromlé
- 0.5 tk só
- 0.25 tk szódabikarbóna
Elkészítés:
A víz legyen kézmeleg, de ne forró.
A liszteket szitáljuk egy tálba, majd adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, keverjük csomómentesre a masszát. Fedjük le a tálat, majd tegyük meleg helyre, hagyjuk 1 órát kelni.
Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt. Vékonyan kenjük ki olajjal, akár egy papírtörlő segítségével.
Adagoljunk a serpenyőbe negyed bögrényi tésztát, majd oszlassuk el úgy, mintha palacsintát sütnénk. Fedjük le rögtön a serpenyőt, süssük nagy lángon 2-3 percig a lepénykenyeret.
Ha már nem tűnik fényesnek és nedvesnek a teteje, úgy látjuk, megszilárdult, készen van. Csúsztassuk tányérra, majd rögtön fedjük le egy konyharuhával.
Süssük ki a maradék tésztát. Tegyük egymásra a kisült lepényeket, de mindig takarjuk le őket, hogy ne száradjanak ki.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!