Lepénykenyér vagy palacsinta? Sós ételek mellé kínálják a habkönnyű injerát

injera3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Különböző ragukkal, krémekkel érdemes megkoronázni az etióp lepénykenyeret, mert tökéletesen magába szívja a szaftot.

Az injera, az etióp lepénykenyér első ránézésre inkább hasonlít palacsintára, mint kenyérfélére, pedig sós feltétekkel megpakolva fogyasztják. Van, hogy felcsavarják, de alapvetően úgy használják, mintha egy ehető tányér lenne: rákanalazzák a krémeket, zöldségeket, majd darabokat tépnek le belőle. Az injera porózus textúrájának köszönhetően tökéletesen felveszi a különböző szaftokat, szószokat.

Az alábbi recept egy egyszerűsített, gyorsított verziója az eredeti etióp lepénykenyérnek, ugyanis hagyományosan csak tefflisztből, kovásszal, 4-5 nap fermentálással készül. A teff a világ legkisebb méretű gabonája, elsősorban Etiópiában termesztik, gluténmentes, tápértéke igen magas. A teffliszttel nehéz bánni, ezért érdemes másfajta lisztekkel keverni, illetve mivel a beszerzése sem egyszerű, hajdinaliszttel helyettesítheted. 

Bár ez a gyorsított verzió az élesztőtől, szódabikarbónától és a citromlétől/ecettől lesz légies és buborékos, ízben és állagban is hozza az eredeti etiópiai receptet.

Injera

injera2

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 140 gramm liszt
  • 70 gramm teffliszt (vagy hajdinaliszt)
  • 1 teáskanál porélesztő
  • 500 milliliter meleg víz
  • 1 evőkanál almaborecet/citromlé
  • 0.5 tk
  • 0.25 tk szódabikarbóna
Recept idők

Elkészítés:

A víz legyen kézmeleg, de ne forró.

A liszteket szitáljuk egy tálba, majd adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, keverjük csomómentesre a masszát. Fedjük le a tálat, majd tegyük meleg helyre, hagyjuk 1 órát kelni.

Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt. Vékonyan kenjük ki olajjal, akár egy papírtörlő segítségével. 

Adagoljunk a serpenyőbe negyed bögrényi tésztát, majd oszlassuk el úgy, mintha palacsintát sütnénk. Fedjük le rögtön a serpenyőt, süssük nagy lángon 2-3 percig a lepénykenyeret.

Ha már nem tűnik fényesnek és nedvesnek a teteje, úgy látjuk, megszilárdult, készen van. Csúsztassuk tányérra, majd rögtön fedjük le egy konyharuhával. 

Süssük ki a maradék tésztát. Tegyük egymásra a kisült lepényeket, de mindig takarjuk le őket, hogy ne száradjanak ki.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük