![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ropogósra sült újkrumpli fokhagymával és parmezánnal: pirított bacon koronázza meg
![sültkrumplii2](https://kep.index.hu/1/0/3791/37918/379183/37918317_2893327_bb6784305e2fc128ad985947171b1a87_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A burgonyás köretek királya a sült krumpli, de nem mindegy, hogyan és milyen ízesítéssel készül.
Bár valószínűleg ez a kijelentésem nem lesz túl népszerű, nem vagyok oda különösebben a krumplis köretekért, ha lehet választani, a tésztaféléket, a rizst és az egyéb alternatívákat részesítem előnyben. Ha viszont mégis a sült krumpli mellett döntök, akkor úgy szeretem, ha kívül ropogós, belül pedig puha és jó fűszeres. Az alábbi recept minden kritériumnak megfelel, kívül pirult, belül krémes és nagyon-nagyon finom.
Érdemes kihasználni az újkrumpliszezont és abból készíteni ezt az isteni köretet: ha kisebbeket kapsz, héjastul süsd őket, ha nagyobb darabokat - ahogyan most én -, meg is pucolhatod őket, ledörzsölheted a vékony héjukat.
Az újkrumplit fokhagymás-parmezános olajba kell forgatni, sütés után pedig pirított bacont és petrezselymet kap a nyakába, úgyogy nagyon szaftos és nagyon ízletes lesz, akár önmagában is megállja a helyét.
Fokhagymás-parmezános újkrumpli
![sültkrumpli](https://kep.index.hu/1/0/3791/37918/379183/37918353_234d99776c802e1e88ee5435ea9cecd6_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm újkrumpli (nagyobb)
- 60 milliliter olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- 50 gramm parmezán
- 2 evőkanál petrezselyem (friss)
- 10 dekagramm bacon
Elkészítés:
A krumplikat mossuk meg, dörzsöljük le a héjukat, ha szükséges. Vágjuk őket ketté vagy négyfelé a méretüktől függően.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A krumplit főzzük elő: tegyük forrásban lévő, enyhén sós vízbe 5-8 percre. Szűrjük le.
Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, a fűszereket, a reszelt parmezánt, sót, borsot. Az előfőzött krumplit forgassuk ebbe a keverékbe.
Tegyük a krumplit egy sorban az előkészített tepsire, ne fedjék egymást a darabok. Nagyjából 30 percig süssük, de 15 perc után forgassuk át a krumplikat.
Amíg sül a krumpli, a bacont vágjuk kis darabokra, majd pirítsuk zsírjára egy serpenyőben. Keverjük bele az apróra vágott petrezselymet.
Ha megsült a krumpli, kanalazzuk rá a petrezselymes bacont (a kisült zsírral együtt), keverjük vele alaposan össze. Rögtön tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!