Ropogósra sült újkrumpli fokhagymával és parmezánnal: pirított bacon koronázza meg

sültkrumplii2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A burgonyás köretek királya a sült krumpli, de nem mindegy, hogyan és milyen ízesítéssel készül.

Bár valószínűleg ez a kijelentésem nem lesz túl népszerű, nem vagyok oda különösebben a krumplis köretekért, ha lehet választani, a tésztaféléket, a rizst és az egyéb alternatívákat részesítem előnyben. Ha viszont mégis a sült krumpli mellett döntök, akkor úgy szeretem, ha kívül ropogós, belül pedig puha és jó fűszeres. Az alábbi recept minden kritériumnak megfelel, kívül pirult, belül krémes és nagyon-nagyon finom.

Érdemes kihasználni az újkrumpliszezont és abból készíteni ezt az isteni köretet: ha kisebbeket kapsz, héjastul süsd őket, ha nagyobb darabokat - ahogyan most én -, meg is pucolhatod őket, ledörzsölheted a vékony héjukat.

Az újkrumplit fokhagymás-parmezános olajba kell forgatni, sütés után pedig pirított bacont és petrezselymet kap a nyakába, úgyogy nagyon szaftos és nagyon ízletes lesz, akár önmagában is megállja a helyét.

Fokhagymás-parmezános újkrumpli

sültkrumpli

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kilogramm újkrumpli (nagyobb)
  • 60 milliliter olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 50 gramm parmezán
  • 2 evőkanál petrezselyem (friss)
  • 10 dekagramm bacon
Recept idők

Elkészítés:

A krumplikat mossuk meg, dörzsöljük le a héjukat, ha szükséges. Vágjuk őket ketté vagy négyfelé a méretüktől függően.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A krumplit főzzük elő: tegyük forrásban lévő, enyhén sós vízbe 5-8 percre. Szűrjük le.

Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, a fűszereket, a reszelt parmezánt, sót, borsot. Az előfőzött krumplit forgassuk ebbe a keverékbe.

Tegyük a krumplit egy sorban az előkészített tepsire, ne fedjék egymást a darabok. Nagyjából 30 percig süssük, de 15 perc után forgassuk át a krumplikat.

Amíg sül a krumpli, a bacont vágjuk kis darabokra, majd pirítsuk zsírjára egy serpenyőben. Keverjük bele az apróra vágott petrezselymet.

Ha megsült a krumpli, kanalazzuk rá a petrezselymes bacont (a kisült zsírral együtt), keverjük vele alaposan össze. Rögtön tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük