10 perces fokhagymás-tojásos pirított rizs, amihez minden van otthon
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
A távol-keleti konyhákból adaptálható receptek közül a pirított rizs a legpraktikusabb, mert minden háztartásban előfordul legalább két héten egyszer, hogy a nyakunkon marad egy nagy adag főtt rizs és nem tudunk hirtelen mit kezdeni vele.
A pirított rizs pedig éppen a másnapos, hideg rizsből lesz a legeslegjobb, olyannyira, hogy frissen főttből kár is lenne nekiállni. Ebből a műfajból rengetegféle létezik, de ennek a receptnek több különlegessége is van.
Reggelire fokhagymás?
Először is az, hogy a Fülöp-szigeteken rémisztően fokhagymás jellege ellenére is reggelire fogyasztják, ami magyar gyomorral elképzelhetetlennek tűnik, pedig lehet benne logika. Van benne tojás, rizs, nagyon fűszeres és laktató, szóval tulajdonképpen olyan másnapossággal nehezített reggeleken, mikor szalonnás rántottára vágynánk, simán beiktatható.
A fokhagyma, mint feltét
A fokhagyma egy csavarral ízesíti meg a kész főtt rizst. Az olajban kell ropogósra sütni, majd kihalászni belőle a barnára sült szeleteket és félretenni. Ebben a fokhagymaízű olajban pirul meg aztán a rizs, és a ropogós fokhagyma csak a legvégén kerül az étel tetejére feltétként.
Fokhagyma, rizs, tojás mindig van otthon, szóval ez a tipikus nyaralásból hazaesős étel, vagy annak a napnak a megmentője, mikor tényleg nincs kedvünk még a sarki boltig se lemenni.
Fokhagymás, tojásos pirított rizs
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm főtt rizs
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 4 darab tojás
- 1 teáskanál friss, reszelt gyömbér
- 4 evőkanál szezámmag
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors