Fokhagymával sült tükörtojás: remegősen a legjobb

6
Nyomtatás
fokhagymas-tukortojas
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha tojásos reggelivel szoktad indítani a napot, mindenképp próbáld ki ezt az egyszerű, mégis különleges fokhagymás tükörtojást!

Bár egy nagyon egyszerű receptről van szó, ízekben és állagokban mégis annyira összetett, hogy egészen új szintre emeli a tükörtojás fogalmát! A tojás mellett a fokhagyma a főszereplő, ez kétféle formában kerül az ételbe: ropogós chipsként és krémes szószként.

Igaz, munka előtt nem feltétlen ez az étel a legjobb választás, de a hétvégi reggelikből és brunchokból nem maradhat ki! Bár a szósz intenzíven fokhagymás, a ropogós szeletek egyáltalán nem erősek, szinte édeskésre sülnek.

Ha még egyet csavarnál a recepten, bátran kísérletezz más zöldfűszerekkel is: petrezselyem helyett korianderrel, kaporral, de akár bazsalikommal is mennyei lesz.

Fokhagymával sült tükörtojás

fokhagymas-tukortojas2

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 db tojás
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. aprított petrezselyem
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát pucoljuk meg. 1 gerezdet vágjunk össze finomra, 2 gerezdet pedig vágjunk hajszálvékony szeletekre.

A finomra vágott 1 gerezd fokhagymát tegyük egy mozsárba a petrezselyemmel és egy csipet sóval együtt, majd a törővel zúzzuk össze. Akkor jó, ha már krémes az állaga. Ekkor adjunk hozzá 1 ek. olívaolajat, dolgozzuk össze. (Ha nincs mozsarunk, egy éles késsel vágjuk őket egészen finomra, és a kés lapjával törjük össze.)

A tojásokat üssük egy kis tálkába.

A maradék olajjal forrósítsunk fel egy serpenyőt. Dobjuk bele a 2 gerezd vékony szeletekre vágott fokhagymát, pirítsuk kb. fél-1 percig, míg halványbarna színt nem kap.

Toljuk a serpenyő egyik végébe a megpirult fokhagymát, majd az üresen maradt részre öntsük oda a tojásokat. A pirult fokhagymát kanalazzuk a tojás tetejére, majd süssük így a tojást 1-2 percig, ne mozgassuk. Mikor az alja már pirul, kanalazzunk a tetejére is a forró olajból, hogy a fehérje megszilárduljon, de a sárgája folyós maradjon.

Amint jónak látjuk, csúsztassuk egy tányérra, sózzuk-borsozzuk, és locsoljuk meg a petrezselymes fokhagymaszósszal. Rögtön tálaljuk.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon