
Villámgyors fokhagymaszósz házilag – Húsok mellé, de pizzára is teheted

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Lagzis Kati szelet: a süti, ami minden generáció kedvence
Ropogós

Caprese saláta másként: édes őszibarackkal készül a nyári előétel

Omlós mákos pite: olyan, mintha a nagyi sütötte volna

Gyors cukkinis-paradicsomos tészta: a nyár íze a tányéron

Tojással töltött Stefánia-szelet: másnap, hidegen is tökéletes

Thai, kókusztejben főtt garnélarák: a selymes, pikáns szósz a lelke
A fokhagyma nemcsak az ételek lelke, hanem hangsúlyos ízű mártogatósok alapja is lehet.
A fokhagyma nemcsak isteni aromát ad az ételeknek, hanem elképesztően egészséges is, többek között vírus- és baktériumölő hatóanyagai vannak. Ha csak sütőben sütöd meg, isteni édeskés és krémes ízt kapsz, amit elég, ha pirítósra teszel, de természetesen alapanyagként szószokba vagy sült húsokhoz is felhasználhatod. Teljesen más ízt kap így az étel, mintha csak simán kevernéd hozzá a fokhagymát.
A fokhagyma és a tejföl nagyon klassz párosítás, elég csak a lángosra gondolni, de a töki pomposhoz is ez a szósz dukál. Ez az öntet is tejfölös alapú, az extra krémességért a majonéz felel, de abból nyugodtan tehetsz bele kevesebbet is. Itt olvashatsz ötleteket, hogy hányféle módon tudod felhasználni vagy elkészíteni a fokhagymát.
Házi fokhagymaszósz

Hozzávalók 6 adaghoz
- 3 gerezd fokhagyma
- 360 milliliter tejföl
- 100 milliliter majonéz
- 1 marék petrezselyem
- 1 teáskanál víz
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 1 teáskanál citromlé
Elkészítés:
A fokhagymát nyomjuk össze, a petrezselymet vágjuk apróra. Egy tálban keverjük össze a többi hozzávalóval. Felhasználásig tartsuk hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó: Getty Images