Fordított almatorta karamellizált gyümölccsel: rumtól lesz különleges

atcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az illatos, fordított sütemény ellenállhatatlan, köszönhetően a karamellizált almának és a szirupnak, amellyel tálalás előtt kell meglocsolni a tortát.

A franciák kedvence, a tarte tatin a véletlen műve. Az alkotója figyelmetlensége miatt lett a francia konyha ékköve. A finomságot egyszerű elkészíteni, a lényeg, hogy a forma aljára gyümölcs kerül, arra pedig a tészta.

Így lehet még finomabb

Hagyományosan almából készül a desszert, de más gyümölccsel is ki lehet próbálni, lehetőleg mindig szezonális alapanyagokkal dolgozz. Az egyszerű receptbe érdemes egy kis játékosságot csempészni, hogy még finomabb legyen. Az alma szereti a fűszereket, fahéj helyett gyömbérrel is ki lehet próbálni. Tálalásnál a karamellizált szirup kötelező a tetejére, amelyet rum tesz izgalmassá. A finomságot tálalásnál dióval is megszórhatod, vagy házi készítésű vaníliapudingot kínálj mellé, úgy aztán tényleg csodálatos a fordított almatorta.

Fordított, karamellizált almatorta

atct

Hozzávalók 4 személyre

  • 5 darab alma
  • 150 g vaj
  • 4 evőkanál barna cukor
  • vaj a forma kikenéséhez
  • 2 evőkanál rum
  • 125 g finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokosra.

Az almát tisztítsuk meg, magozzuk ki és szeleteljük fel tetszés szerint. Ezután 30 gramm vajjal és 2 evőkanál cukorral pároljuk 4-5 percig, amíg megkaramellizálódik. Keverjük hozzá a rumot.

A tortaformát (20 cm) kenjük ki vajjal.

Az almát szűrjük le, a szirupot tegyük félre, majd a gyümölcsöt helyezzük a vajjal kikent formába.

A lisztet forgassuk egybe a sütőporral és a fahéjjal.

A maradék vajat és cukrot keverjük simára, utána adjuk hozzá a tojást, a lisztes keveréket, gyúrjunk belőle sima tésztát. A tésztát nyújtsuk ki a forma méretének megfelelően, és borítsuk az almára.

A tortát toljuk az előmelegített sütőbe 30-35 percre, majd miután elkészült, 10 percig hagyjuk a formában hűlni. Ezután borítsuk tányérra vagy tálcára. A torta tetejére csorgassuk rá a szirupot.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük