Vajpuha csirkecombok ropogós sörtésztában sütve: így lesz tökéletes a bundája
Puha, omlós csirkecombot süthetsz sörtésztában, egy egyszerű trükkel pedig azt is elkerülheted, hogy a hús belül nyers maradjon.
Bár a sült és rántott csirkecombnak is megvan a maga szépsége, krémes szószban főve a legfinomabb a hús. Így készítve nagyon szaftos és vajpuha lesz, ráadásul maga a mártás is isteni.
Hogy igazán finom legyen a hús, és ne csak főjön, piruljon is, érdemes körbesütni egy kevés vajon, mielőtt a szószba kerülne, így ropogós lesz a bőre. Akár combfilével is dolgozhatsz, az jóval hamarabb megpuhul.
A krémes mártásban a gomba, a fokhagyma és a kakukkfű dominál, de egy kevés fehérborral még különlegesebb lesz. Arra figyelj, hogy a tejszínt csak a végén add hozzá, nem kell vele sokáig főzni, forralni, mert kicsapódik.
A combokat sózzuk, borsozzuk, majd egy kevés vajon pirítsuk körbe őket. A bőrös felüket 4-5 percig süssük, a másik felüket 2-3. Szedjük őket egy tányérra.
Közben a megmosott gombákat vágjuk 4-6 részbe, a megpucolt hagymát hajszálvékony szeletekre.
Dobjuk a serpenyőbe a gombát, hagymát, babérlevelet, kakukkfüvet. Ha szükséges, tegyünk még alá vajat. Dinszteljük őket 5-7 percig, míg a hagyma puha lesz, a gomba pedig picit összeesik.
Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, fél perc után pedig a lisztet, keverjük bele. 1 perc után öntsük fel a borral és az alaplével folyamatos keverés mellett. Ha csomómentesre kevertük, tegyük vissza a szószba a húst a bőrös felével felfelé.
Várjuk meg, míg gyöngyözni kezd a szósz, majd alacsony lángon, fedő alatt főzzük 10 percig. Ekkor vegyük le a fedőt, majd főzzük további 20 percig, míg a hús megfő. Öntsük fel a tejszínnel, melegítsük egybe, sózzuk, ha szükséges.
Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu