Krémes, szaftos francia csirkecomb: tejszínes, gombás szószban puhul a hús

7
Nyomtatás
tejszínescsirkecomb
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A csirkecombok vajon pirulnak, majd egy isteni, fűszeres, boros szószban főnek vajpuhára.

Bár a sült és rántott csirkecombnak is megvan a maga szépsége, krémes szószban főve a legfinomabb a hús. Így készítve nagyon szaftos és vajpuha lesz, ráadásul maga a mártás is isteni. 

Hogy igazán finom legyen a hús, és ne csak főjön, piruljon is, érdemes körbesütni egy kevés vajon, mielőtt a szószba kerülne, így ropogós lesz a bőre. Akár combfilével is dolgozhatsz, az jóval hamarabb megpuhul.

A krémes mártásban a gomba, a fokhagyma és a kakukkfű dominál, de egy kevés fehérborral még különlegesebb lesz. Arra figyelj, hogy a tejszínt csak a végén add hozzá, nem kell vele sokáig főzni, forralni, mert kicsapódik. 

Francia csirkecomb

tejszínescsirkecomb2

Hozzávalók 8 darabhoz

Alap:

  • 8 darab Csirkecomb (alsó és felső)
  • 1 tk
  • ízlés szerint bors
  • 50 gramm vaj

Ragu:

  • 300 gramm csiperkegomba
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab babérlevél
  • 0.5 tk kakukkfű
  • 3 ek liszt
  • 1 deciliter száraz fehérbor
  • 800 ml alaplé
  • ízlés szerint só, bors
  • 160 ml tejszín
  • ízlés szerint petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A combokat sózzuk, borsozzuk, majd egy kevés vajon pirítsuk körbe őket. A bőrös felüket 4-5 percig süssük, a másik felüket 2-3. Szedjük őket egy tányérra.

Közben a megmosott gombákat vágjuk 4-6 részbe, a megpucolt hagymát hajszálvékony szeletekre.

Dobjuk a serpenyőbe a gombát, hagymát, babérlevelet, kakukkfüvet. Ha szükséges, tegyünk még alá vajat. Dinszteljük őket 5-7 percig, míg a hagyma puha lesz, a gomba pedig picit összeesik.

Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, fél perc után pedig a lisztet, keverjük bele. 1 perc után öntsük fel a borral és az alaplével folyamatos keverés mellett. Ha csomómentesre kevertük, tegyük vissza a szószba a húst a bőrös felével felfelé.

Várjuk meg, míg gyöngyözni kezd a szósz, majd alacsony lángon, fedő alatt főzzük 10 percig. Ekkor vegyük le a fedőt, majd főzzük további 20 percig, míg a hús megfő. Öntsük fel a tejszínnel, melegítsük egybe, sózzuk, ha szükséges.

Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon