Szuper alaprecept francia kenyerekhez: gyors és egyszerű a tésztája
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem csak ropogós, aranybarna cipó, de zsemle vagy bagett is készíthető a tésztából, csak rajtunk múlik, milyen formába öntjük.
Kívül ropog, belül foszlik ez a francia kenyér, ráadásul egyáltalán nem bonyoult az elkészítése. Igen, kelt tészta, igen, kell dagasztani is, de egyik dolog sem ördögtől való, se nem nehéz, se nem olyan időigényes feladat az összeállítása. Természetesen dagasztógéppel könnyebb dolgunk van, de kézzel is ugyanolyan szép, ruganyos tésztát tudunk elérni.
A házi kenyér nem csak sokkal finomabb a boltinál, de jóval olcsóbb is, ebből az adagból ráadásul 3 kisebb cipó jön ki és csak víz, liszt és élesztő kell hozzá. A tésztája egy alaprecept, nem muszáj ragaszkodni a cipó formához, zsemle, de bagett is készíthető belőle.
Francia kenyér
Hozzávalók 3 darabhoz
- 1 bögre forrásban lévő víz
- 0.3 bögre langyos víz
- 1 evőkanál porélesztő
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál vaj vagy más zsiradék
- 1 bögre hideg víz
- 5 bögre liszt
- 1 darab tojás
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 80 fokra. Készítsünk elő egy 2.5 deciliteres bögrét, mindent ezzel fogunk majd mérni.
1 bögre vizet melegítsünk meg a gáztűzhelyen vagy a mikróban, addig, míg forrni nem kezd.
Amíg a víz melegszik, kb. 1/3 bögre langyos vizet keverjünk össze 1 evőkanál élesztővel, majd tegyük félre.
Készítsünk elő egy nagy keverőtálat. Tegyünk bele 2 evőkanál cukrot, 1 evőkanál sót és zsiradékot. Egy villával alaposan keverjük őket össze, míg morzsaszerű állaga nem lesz.
Öntsük a forrásban lévő vizet erre a vajas keverékre. Ahogy a zsiradék felolvadt, öntsük rá az 1 bögre hideg vizet is (a csapvíz tökéletesen megfelel), végül az élesztős keveréket is adjuk hozzá.
Adjunk hozzá 2-3 bögre lisztet, majd kezdjük el összeállítani a tésztát, ha van dagasztógépünk, akkor annak az alacsony fokozatával, ha nincs, akkor kézzel. Mindig egyszerre egy bögre lisztet adjunk hozzá, egészen addig, amíg a tészta szép egynemű lesz, elválik az edény falától. Ha már elég a liszt mennyisége, akkor még 5-6 percig dagasszuk a tésztát, ettől lesz rugalmas és levegős. Akkor jó, ha a tésztát picit megnyomjuk és az magától visszaugrik.
Ha kész a tészta, hagyjuk pihenni 5 percig. A pihentetési idő után vágjuk a tésztát 3 egyforma részre, majd ismét hagyjuk 5 percig állni, így könnyebb lesz vele dolgozni.
Formázzunk minden részből egy vastag rudat, a végeit nyomjuk össze az ujjainkkal. A végeket hajtsuk be egészen a tészta közepéig, az a jó, ha fedik egymást a végek. A tésztát fordítsuk meg, hogy a behajtogatott rész legyen alul. Óvatosan formázzunk belőlük cipót. (Természetesen más technikával is formázhatjuk őket.)
Tegyük a cipókat egy tepsire, majd 3-4 helyen vagdossuk be a tetejüket, de vigyázzunk, ne vágjuk át a tésztát. A tojást verjük fel, majd kenjük be vele a cipók tetejét.
Tegyük a cipókat a 80 fokos sütőbe 15 percre, a duplájára fognak kelni. Ha megkeltek, vegyük fel a sütőt 200 fokra, így is kb. 15-20 percig süssük őket, míg a tetejük aranybarna és ropogós nem lesz.
Fotó: Getty Images