Szaftos francia lecsó színes zöldségekkel: nem nehezíti el a gyomrodat

7
Nyomtatás
francialecsó2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Igazi nyári fogás a francia lecsó, az édes, lédús paradicsom a lelke, viszont tv- helyett kaliforniai paprika gazdagítja.

A lecsót csak szeretni lehet, legyen az kolbászos, tojásos, kínálják tarhonyával vagy rizzsel, készítsék magyarosan vagy franciásan. Utóbbi, avagy a ratatouille, abban különbözik az általunk ismert változattól, hogy a paprika-paradicsom-hagyma szentháromsága padlizsánnal és cukkinivel egészül ki, de fűszerezésében is eltér a magyar lecsótól. Leggyakrabban kakukkfűvel és bazsalikommal ízesítik, és bár mindkettőből érdemes frisset használni, szárítottal is működik a recept.

Se kolbász, se szalonna, semmilyen húsféle nem kerül a francia változatba, így sokkal könyedebb, mint a magyar lecsó, nem nehezíti el a gyomrodat, nem zsíros, a nagy melegben is jól fog esni. Ha még nem készítettél ratatouille-t, mindenképp próbáld ki, garantálom, hogy elrabolja a szívedet.

Francia lecsó

francialecsó

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 kisebb darab padlizsán
  • 3 darab cukkini
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 darab kaliforniai paprika
  • 6 darab paradicsom
  • 120 ml olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 4 ek passzírozott paradicsom
  • 1 darab babérlevél
  • 1 tk kakukkfű
  • 0.5 tk rozmaring
  • 1 tk bazsalikom
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a zöldségeket: a padlizsánt és a cukkinit alaposan mossuk meg, vágjuk le a végeiket, de nem kell őket meghámozni. Vágjuk őket 2-3 centis kockákra.

Hámozzuk meg a hagymákat, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A paprikát is mossuk meg, szedjük ki a magházát, vágjuk szintén 2-3 centis kockákra.

A paradicsomokat forrázzuk le, húzzuk le a héjukat, majd vágjuk kockákra.

Egy mélyebb serpenyőben hevítsük fel az olajat. Dobjuk bele a cukkinit és a padlizsánt, sózzuk, borsozzuk. Folyamatos kevergetés mellett süssük a zöldségeket, míg nagyjából megpuhulnak és itt-ott megpirulnak. Adjuk hozzá a hagymákat és a paprikát, majd melegítsük tovább. 2 perc után mehet bele a kétféle paradicsom is. Adjuk hozzá a fűszereket is, keverjünk mindent egybe, várjuk meg, míg forrásnak indul, majd vegyük lejjebb a lángot. Fedő alatt főzzük 30 percig, míg minden megpuhul és összeérnek az ízek. Kóstoljuk meg, sózzuk, ha szükséges.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon