Francia bundás kenyér - Az eredeti, a vegán és a bűnös élvezet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A french toast, más néven édes bundás kenyér egy nagyon egyszerű, laktató édesség, amely főételként is megállja a helyét. Most megmutatjuk nektek a klasszikus receptet, illetve egy könnyedebb, vegán és egy extra, cseppet sem diétás változatot.
Az utóbbi időben elkezdtem követni egy francia srácot Youtube-on, aki főzős/sütős videókat készít, Alex French Guy Cooking néven megtaláljátok. Nála bukkantam rá ezekre a zseniális receptekre, és nagyon tetszik, hogy többféle verziót is megmutat, hogy a vegánok és az igazán édesszájúak is elégedettek legyenek.
A french toastnál több dologra is figyelni kell:
1 Szikkadt, megszáradt kenyeret használjunk, mert ez fogja jól beszívni a tejes-tojásos alapot. Ugyanúgy, mint a rendes bundás kenyérnél, itt sem praktikus, ha friss a kenyér, inkább legyen egy kicsit száraz, annál szaftosabb lesz utána.
2. A kenyérből legalább 1-1,5 centiméter vastag szeleteket vágjunk le, ugyanis ha túl vékony a szelet, akkor annyira átsül, hogy a közepe nem lesz krémes, kiszárad az egész.
3. A szeleteket közepes lángon süssük, ha túl nagy lángra tesszük, kívül megég, belül nyers marad. Inkább süljön kicsit több ideig, minthogy ne legyen tökéletes.
Nézd meg lent az eredeti receptet, vagy készítsd el az extra verziókat.
Vegán french toast:
Ennél a receptnél a tojások helyett egy darab banánt, a tehéntej helyett mandula- vagy szójatejet, a cukor helyett pedig juharszirupot használunk, bár természetesen a cukor is vegán. A mennyiségek változatlanok, tejből egy bögrére, juharszirupból pedig pár evőkanálra lesz szükségünk. A kenyérszeleteket kókuszolajon süssük, a banán és a kókusz találkozása igazán különleges ízélményt ad. Arra vigyázzunk, hogy az összetevői miatt ez a változat sokkal könnyebben leragad, mint a klasszikus, már alacsony hőfokon is. Bár ez a recept is isteni, a külseje nem lesz olyan ropogós, mint a tojásos verziónál.
Extra french toast az igazán édesszájúaknak:
Teljesen ugyanazokat az instrukciókat és mennyiségeket kell követnünk, mint a klasszikusnál, kivéve pár dolgot: a kenyér helyett kalácsot, a tej helyett tejszínt használjunk, és a szeleteket ne olajon, hanem egy darab teavajon süssük meg. Ha pedig még több cukorra vágynánk (igen, még lehet fokozni), akkor tálalásnál öntsük nyakon a french toastot juharsziruppal vagy mézzel.
Klasszikus french toast
Hozzávalók 12 adaghoz
- 2 darab tojás
- 4 evőkanál cukor
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 1 bögre tej
- 1 darab szendvicskenyér
- 1 teáskanál növényi olaj
Elkészítés:
2. A kenyeret vágjuk 1-1,5 centiméter vastag szeletekre, majd tegyük bele őket a tejbe. Jól nyomkodjuk bele a szeleteket a tojásos keverékbe, hogy beszívják a tejet.
3. Egy tapadásmentes serpenyőbe tegyünk pár csepp növényi olajat - ez lehet repce, napraforgó, mindegy, csak ne legyen túl karakteres íze. Mindenhova jusson belőle, akár egy papírtörlő segítségével is elkenhetjük a serpenyőben.
4. Tegyük a serpenyőt közepes lángra, majd helyezzük bele a french toast szeleteket úgy, hogy a teljes felületük érintkezzen a serpenyővel. 10 perc alatt süssük meg őket, néhányszor forgassuk át, hogy mindkét felük szépen megpiruljon.
5. Mielőtt teljesen elkészülnének a szeletek, szórjuk meg egy kis cukorral mindkét felüket, a cukor rájuk fog sülni pár másodperc alatt.
6. Az elkészült toastokat melegen fogyasszuk, tejszínhabbal, gyümölccsel tálaljuk, de önmagukban is csodálatosak.
Fotók: Shutterstock