Így készül a szabolcsi töltött káposzta: ropogós bodaggal tálalva a legfinomabb

Nyomtatás
káposztcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Apukám Szabolcs megyében született, 17-18 éves lehetett, mikor maga mögött hagyta. A nagy szerelem szinte rögtön rátalált anyukám személyében, aki egészen másfajta ízekkel ismertette meg, pontosabban fogalmazva a városi lány és a szabolcsi srác találkozásából nem csak két gyermek született, hanem a konyhában számtalan új, kevert recept is.

A méltán népszerű töltött káposztát mindenki másképp készíti. Találkoztam már olyannal, aki karalábélevélbe töltötte a fűszeres-húsos keveréket, míg sokan kukoricadarát használnak rizs helyett. Ha Szabolcsban járunk, az ottani káposzta nagyon bőséges, fűszeres, szaftos, nemcsak disznólapocka vagy -comb van a levelekben, szeretnek kolbászt, szalonnát vagy valamilyen füstölt ízt rejteni a fazékba, valamint a rétegek takarásánál nem hiányozhat a savanyú káposzta.

A káposzta az egész életemet végigkíséri, anyukám sokáig úgynevezett pesti káposztát készített, amit a mai napig nem szívlelek. Apukám családjában viszont a békebeli, gazdag ízvilágú szabolcsi töltött káposzta a kedvenc. Havonta egyszer biztos, hogy készítünk, annyira szereti a család. Anyukám is rákapott a szabolcsi életérzésre, édesapám nénikéje tanította meg neki, milyen is az igazi, vérbeli szabolcsi káposzta. Ez a recept az ő családjában is befutó lett, szerintem már senki sem készíti náluk a régi receptet.

Szabolcsi káposzta másképp

Én ma már a saját ízlésemre szabtam a receptet, nekem túlzottan megterhelő a hagyományos szabolcsi változat. Már az is meglephet sokakat, hogy nem darált húsból készítem, hanem apróra kockázott hús van a káposztában. A káposztára mehet tejföl. Én jó öreg cigány kenyeret, vagyis bodagot is szoktam mellé készíteni, amit hagyományosan lepényformában sütnek, én azonban megszegtem a szabályt, és tepsiben, olajjal enyhén megkenve sütöttem készre, néhol ropogósra.

Szabolcsi töltött káposzta

káposztact

Hozzávalók 8 személyre

Káposzta:

  • 1 kilogramm sertéshús (lapocka vagy comb)
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • kevés olaj
  • 1 bögre rizs
  • 4 darab zöld erős paprika
  • 1 darab sárga paprika
  • 1 darab paradicsom
  • 700 gramm passata (passzírozott paradicsom)
  • 2 közepes fej káposzta

Bodag (Cigány kenyér):

  • 1 kilogramm finomliszt
  • 1 evőkanál szódabikarbóna vagy sütőpor
  • 1 teáskanál
  • kevés olaj
Recept idők

Elkészítés:

Bodag vagyis cigány kenyér:

Egy tálba beleöntjük a lisztet, sót, sütőport, alaposan összekeverjük, majd annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy lágy, a nokedli sűrűségéhez hasonló tésztánk legyen. Fogunk egy tepsit, enyhén kikenjük olajjal, a kevert lágy tésztát pedig a tepsibe öntjük. Egyenletesen elosztjuk a tepsiben, én a bodag tetejét sütés előtt meg szoktam kenni 1-2 evőkanál olajjal, így lesz belőle ropogós lapos kenyér. A bodagot 180 fokos sütőben körülbelül 30-35 perc alatt megsütjük.

Káposzta:

A hagymákat apróra kockázzuk, kevés olajon elkezdjük dinsztelni. A hegyes erős paprikából kettőt szintén apróra kockázunk, valamint a paradicsomot és a sárga paprikát is kis méretűre vágjuk. Az apróra vágott zöldségeket a hagymához adjuk az őrölt pirospaprikával együtt, egy lecsóalapot készítünk.

A hús lehet darált, de kockákra is vághatjuk. A kockázásnál figyeljünk, hogy a kockák egyformák legyenek. Az összekockázott húst nagy tálba tesszük, melléöntjük a bögre rizst, a lecsós keveréket, ízlés szerint adagoljuk a sót és borsot, illetve a fokhagymát apróra vágva vagy zúzott formában tegyük a tálba. Alapos keverés után lefedjük, hadd érjenek össze az ízek, addig a káposztát előkészítjük a töltéshez.

Forró, lobogó vízbe tesszük a káposztafejet, a torzsa részénél 4 irányban jó mélyen bevágjuk. A megfonnyasztott káposztalevelek szinte maguktól válnak le a fejről, olykor azonban villával rá kell segíteni. A forrázott káposztaleveleket tálcára szedjük, a fej megmaradt részét, amiről a levelek nem váltak le, félretesszük, mert még szükségünk lesz rá.

Vegyünk elő egy nagy fazekat. A megmaradt káposztafejet vékonyra szeljük, és a fazék alsó részét rétegezzük vele. A megmaradt zöldpaprikából egyet felkarikázunk, és a káposztacsíkokra tesszük.

A levelekbe betöltjük a húsos keveréket, a kész töltött káposztákat szorosan pakoljuk egymásra a fazékban. Maradt még egy paprikánk, karikázzuk és a káposzta tetejére tesszük.  

A passatát abba a tálba öntjük, amiben a húsos keverék volt, az üres üveg felét felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk, alapos keverés után a káposztára öntjük a passatát.

Fedő alatt, közepes lángon 40-50 perc alatt elkészülnek a töltött káposzták.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon