Különleges, füstölt marhanyelv: így lesz puha a végeredmény

marhanyelv cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Finnyások ellensége, ínyencek kedvence, a marhanyelv egy könnyen elrontható, de kis törődéssel fantasztikus dolgokra képes belsőség.

Meglepő módon nálunk a gyerekek is rajonganak érte, az enyhén füstölt, puhára főzött, vékonyra szelt verzióért. Mivel minden alkalommal tormakrémmel készül, azt gondosan lepiszkálják róla, de ez a szertartás szerves és elengedhetetlen része.

Karácsonykor alap előétel, nincs nélküle ünnepi asztal. Bár egészben nem feltétlenül esztétikus, szeletelve szép, márványozott, puha, különleges ízű hús lesz belőle. Majonézes salátákhoz, hideg tálakhoz megy nagyon jól, vagy bármihez, ami savanykás, csípős ízű.

Mostanában elég ritkán kapható, pultban nem látni gyakran, érdemes piacon barátkozni, kérdezősködni, és ha lehet, előre rendelni. Óvakodjon mindenki a vákuumfóliázott, előfőzött termékektől, ezek általában gumis állagúak, íztelenek. Sokkal jobb lesz, ha mi magunk főzzük meg, még akkor is, ha kell hozzá egy kis türelem. Mivel füstölt hús, nagyon óvatosan kell bánni a sóval, mert gyakran már magában is sós. Főzés közben érdemes megkóstolgatni a levét, és ha mégsem lenne elég ízes, kissé megsózni.

Füstölt marhanyelv tormakrémmel

marhanyelv cikkbe

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 1 darab füstölt marhanyelv
  • 200 gramm reszelt torma (sima, nem ecetes)
  • 3 deciliter tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A nyelvet bő, lobogó vízben feltesszük főni, míg egészen puha nem lesz. Ez körülbelül másfél-két óra, ha van kuktánk, érdemes használni.

Közben elkészítjük a tormakrémet. Ehhez először egy besamelt készítünk: a tejet kis kancsóban felforrósítjuk, félretesszük. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, belekeverjük a lisztet, simára keverjük. Kis adagokban, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a forró tejet. Kevergetve főzzük, míg be nem sűrűsödik. Lehúzzuk a lángról, belekeverjük a tormát, kissé sózzuk.

A megfőtt marhanyelvet kívülről éles késsel bemetszük, lehúzzuk róla a külső bőrt.

Lehűtjük, majd vékonyra szeleteljük. A tormakrémmel tálaljuk, hidegen.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük