Izgalmas, füstös ízű édeskrumpli-krémleves - Egyetlen fűszer a titka

édeskrumpli leves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Télen különösen jólesnek a meleg, tartalmas krémlevesek, amelyeket néhány extra fűszerrel különlegessé varázsolhatunk.

Egy időben egyáltalán nem rajongtam a levesekért, és ez egészen addig kitartott, amíg rendszeresen futni nem kezdtem. Akkor, főleg télen, jöttem rá, hogy egy forró és tartalmas leves életet ment, vagy legalábbis visszahozza az elveszett erőt.

A levesek közül a krémlevesek különösen táplálóak és tényleg gyorsan elkészülnek. Az egyik kedvencemből, édeskrumpliból is készülhet krémleves, de nem is akármilyen, hanem füstölt paprika ízesítésű. Ezt a fűszert nem olyan régen fedeztem fel egy vegán szendvicskrém kapcsán, és azóta rendszeresen használom. De a füstölt paprika igazából mindenbe illik, ami a füstös ízt megkívánja, így pörköltbe vagy paprikás krumpliba is. Ehhez az édeskrumplileveshez is tökéletes választás. 

Füstölt paprikás édeskrumplileves

édeskrumpli leves recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 darab édeskrumpli
  • 4 evőkanál étolaj
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál gyömbér (reszelt)
  • 1 teáskanál indiai kömény
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 200 milliliter kókusztej
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Az édeskrumplit hámozzuk meg és kockázzuk fel, majd tegyük egy tálba. Keverjük össze 2 evőkanál olajjal, a füstölt paprika nagy részével, sóval és borssal. Tegyük rá egy sütőpapírral bélelt tepsire, és addig süssük, amíg meg nem puhul. 

A megmaradt 2 evőkanál olajat melegítsük fel egy serpenyőben. Adjuk hozzá a hagymát, picit pirítsuk meg. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és pirítsuk még egy percet. Keverjük hozzá a maradék füstölt paprikát és a köményt, majd a végén az édeskrumplit. Öntsük hozzá az alaplevet, forraljuk, majd lefedve, alacsony lángon főzzük további 20 percig. Vegyük le a gázról, és hagyjuk magától kihűlni. Kókusztejjel pürésítsük, majd tegyük vissza a tűzhelyre és tartsuk melegen. 

Egy tálkában keverjünk össze olajat, egy kevés sót, füstölt paprikát és köményt, és szórjuk rá a kész levesre. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük