![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Kolbászízű vegán szendvicskrém, ami a húsevőket is lenyűgözi: tele van egészséges magokkal
![kolbász ízű vegán kence](https://kep.index.hu/1/0/2984/29843/298433/29843347_2291111_0475437de0098daf0a8f859b988477c9_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Van egy nap az évben, amikor elhatározom, hogy vegetáriánus, sőt mi több, vegán leszek. Ez a nap a futóverseny napja, ahol a frissítőasztal roskadozik a szendvicsektől - de mindegyik vegetáriánus vagy vegán.
A különféle kencékkel le lehet venni a lábamról. Ezért nem tudok leszokni a pékárukról sem, mert mégiscsak finomabb ropogós kiflire kenni őket. Az örök kedvencem a hummusz, mindenfajta változatban és ízesítéssel. A trónról ugyan nem lehet letaszítani ezt az krémet, de vannak trónkövetelők. Érdekes, hogy ezek a riválisok is mind húsmentesek.
Vegán kolbászkrém?
Az ominózus "kolbászkrémmel" tavaly találkoztam először egy futóversenyen, és nagyon türtőztetnem kellett magamat, hogy abba tudjam hagyni az evését. Idén is futhattam ugyanezen a helyszínen, így megint végigettem a menüt. Sosem gondoltam volna, hogy magokból ennyiféle krém készíthető, amelyek ráadásul annyira ízletesek, hogy egyáltalán nem hiányzik belőlük a hús még egy húsevőnek sem. A szervezők ismét kitettek magukért az ételek terén is, a kolbászos kence nálam most is favorit volt.
Kolbászízű vegán szendvicskrém
![kolbász ízű vegán kence recept](https://kep.index.hu/1/0/2984/29843/298433/29843363_7d70496d116116677bf61918eaab8f18_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 40 gramm szezámmag (pirított)
- 40 gramm dió (pirított)
- 40 gramm napraforgómag (pirított)
- 20 gramm tökmag (pirított)
- 20 gramm lenmag ( pirított)
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál fűszerpaprika ( erős) vagy chili
- 1 kávéskanál füstölt, édes őrölt fűszerpaprika
- 1 csipet köménymag (őrölt)
- 1 csipet fokhagymapor
- 40 gramm kókuszzsír (felolvasztva)
- opcionális olívaolaj
Elkészítés:
A magokat elektromos vagy kézi darálóval daráljuk meg. Én szeretem, ha picit darabosabbak maradnak, de lehet egészen pépesre is készíteni. A magokat helyettesíthetük maglisztekkel is, de azokat is érdemes először megpirítani.
Fűszerezzük a masszánkat ízlés szerint, majd jól keverjük össze. A fűszerek mennyisége tényleg irányadó, aki csípősebben szereti, tegyen nyugodtan a chiliből többet, aki kevésbé sósan, az a sóból rakjon kevesebbet. A füstölt, édes fűszerpaprika a kolbászízért és -aromáért felel, de itt is érdemes az ízlésünkre hallgatni. A fokhagymapor helyett használhatunk zúzott fokhagymát is.
Miután a masszát jól összekevertük, olvasszuk fel a kókuszzsírt és adjuk hozzá. Ha kenhetőbb változatot szeretnénk, a kókuszzsír negyedét heylettesítsük olívaolajjal.
Ha hűtőben tartjuk a kencét, fogyasztás előtt negyed órával vegyük ki, mert a kókuszszír hidegen nem kenhető. Ha kiült az edény oldalára, csak keverjünk rajta egyet fogyasztás előtt.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!