Kolbászízű vegán szendvicskrém, ami a húsevőket is lenyűgözi: tele van egészséges magokkal

kolbász ízű vegán kence

Van egy nap az évben, amikor elhatározom, hogy vegetáriánus, sőt mi több, vegán leszek. Ez a nap a futóverseny napja, ahol a frissítőasztal roskadozik a szendvicsektől - de mindegyik vegetáriánus vagy vegán.

A különféle kencékkel le lehet venni a lábamról. Ezért nem tudok leszokni a pékárukról sem, mert mégiscsak finomabb ropogós kiflire kenni őket. Az örök kedvencem a hummusz, mindenfajta változatban és ízesítéssel. A trónról ugyan nem lehet letaszítani ezt az krémet, de vannak trónkövetelők. Érdekes, hogy ezek a riválisok is mind húsmentesek.

Vegán kolbászkrém?

Az ominózus "kolbászkrémmel" tavaly találkoztam először egy futóversenyen, és nagyon türtőztetnem kellett magamat, hogy abba tudjam hagyni az evését. Idén is futhattam ugyanezen a helyszínen, így megint végigettem a menüt. Sosem gondoltam volna, hogy magokból ennyiféle krém készíthető, amelyek ráadásul annyira ízletesek, hogy egyáltalán nem hiányzik belőlük a hús még egy húsevőnek sem. A szervezők ismét kitettek magukért az ételek terén is, a kolbászos kence nálam most is favorit volt.  

Kolbászízű vegán szendvicskrém

kolbász ízű vegán kence recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 gramm szezámmag (pirított)
  • 40 gramm dió (pirított)
  • 40 gramm napraforgómag (pirított)
  • 20 gramm tökmag (pirított)
  • 20 gramm lenmag ( pirított)
  • 1 kávéskanál
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika ( erős) vagy chili
  • 1 kávéskanál füstölt, édes őrölt fűszerpaprika
  • 1 csipet köménymag (őrölt)
  • 1 csipet fokhagymapor
  • 40 gramm kókuszzsír (felolvasztva)
  • opcionális olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A magokat elektromos vagy kézi darálóval daráljuk meg. Én szeretem, ha picit darabosabbak maradnak, de lehet egészen pépesre is készíteni. A magokat helyettesíthetük maglisztekkel is, de azokat is érdemes először megpirítani.

Fűszerezzük a masszánkat ízlés szerint, majd jól keverjük össze. A fűszerek mennyisége tényleg irányadó, aki csípősebben szereti, tegyen nyugodtan a chiliből többet, aki kevésbé sósan, az a sóból rakjon kevesebbet. A füstölt, édes fűszerpaprika a kolbászízért és -aromáért felel, de itt is érdemes az ízlésünkre hallgatni. A fokhagymapor helyett használhatunk zúzott fokhagymát is. 

Miután a masszát jól összekevertük, olvasszuk fel a kókuszzsírt és adjuk hozzá. Ha kenhetőbb változatot szeretnénk, a kókuszzsír negyedét heylettesítsük olívaolajjal. 

Ha hűtőben tartjuk a kencét, fogyasztás előtt negyed órával vegyük ki, mert a kókuszszír hidegen nem kenhető. Ha kiült az edény oldalára, csak keverjünk rajta egyet fogyasztás előtt. 

 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük