Kolbászízű vegán szendvicskrém, ami a húsevőket is lenyűgözi: tele van egészséges magokkal

kolbász ízű vegán kence
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Van egy nap az évben, amikor elhatározom, hogy vegetáriánus, sőt mi több, vegán leszek. Ez a nap a futóverseny napja, ahol a frissítőasztal roskadozik a szendvicsektől - de mindegyik vegetáriánus vagy vegán.

A különféle kencékkel le lehet venni a lábamról. Ezért nem tudok leszokni a pékárukról sem, mert mégiscsak finomabb ropogós kiflire kenni őket. Az örök kedvencem a hummusz, mindenfajta változatban és ízesítéssel. A trónról ugyan nem lehet letaszítani ezt az krémet, de vannak trónkövetelők. Érdekes, hogy ezek a riválisok is mind húsmentesek.

Vegán kolbászkrém?

Az ominózus "kolbászkrémmel" tavaly találkoztam először egy futóversenyen, és nagyon türtőztetnem kellett magamat, hogy abba tudjam hagyni az evését. Idén is futhattam ugyanezen a helyszínen, így megint végigettem a menüt. Sosem gondoltam volna, hogy magokból ennyiféle krém készíthető, amelyek ráadásul annyira ízletesek, hogy egyáltalán nem hiányzik belőlük a hús még egy húsevőnek sem. A szervezők ismét kitettek magukért az ételek terén is, a kolbászos kence nálam most is favorit volt.  

Kolbászízű vegán szendvicskrém

kolbász ízű vegán kence recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 gramm szezámmag (pirított)
  • 40 gramm dió (pirított)
  • 40 gramm napraforgómag (pirított)
  • 20 gramm tökmag (pirított)
  • 20 gramm lenmag ( pirított)
  • 1 kávéskanál
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika ( erős) vagy chili
  • 1 kávéskanál füstölt, édes őrölt fűszerpaprika
  • 1 csipet köménymag (őrölt)
  • 1 csipet fokhagymapor
  • 40 gramm kókuszzsír (felolvasztva)
  • opcionális olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A magokat elektromos vagy kézi darálóval daráljuk meg. Én szeretem, ha picit darabosabbak maradnak, de lehet egészen pépesre is készíteni. A magokat helyettesíthetük maglisztekkel is, de azokat is érdemes először megpirítani.

Fűszerezzük a masszánkat ízlés szerint, majd jól keverjük össze. A fűszerek mennyisége tényleg irányadó, aki csípősebben szereti, tegyen nyugodtan a chiliből többet, aki kevésbé sósan, az a sóból rakjon kevesebbet. A füstölt, édes fűszerpaprika a kolbászízért és -aromáért felel, de itt is érdemes az ízlésünkre hallgatni. A fokhagymapor helyett használhatunk zúzott fokhagymát is. 

Miután a masszát jól összekevertük, olvasszuk fel a kókuszzsírt és adjuk hozzá. Ha kenhetőbb változatot szeretnénk, a kókuszzsír negyedét heylettesítsük olívaolajjal. 

Ha hűtőben tartjuk a kencét, fogyasztás előtt negyed órával vegyük ki, mert a kókuszszír hidegen nem kenhető. Ha kiült az edény oldalára, csak keverjünk rajta egyet fogyasztás előtt. 

 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük