
Melengető, tormás céklaleves: hideg napokon áldás a szervezetnek

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Zamatos, citromos tészta spárgával: gyors, tápláló ebéd

Isteni bogyós gyümölcsös süti epermázzal: kevert tészta az alapja

Krémes áfonyás smoothie: antioxidánsokban nem lesz hiány

Puha piskótakocka csokiöntettel: kezdőknek is sikerülni fog

Gombás bundában sült csirkemell: egyszerű, de különleges ebéd
A zöldségek királynője tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, vitaminokban sem szenved hiányt, és még ízletes is, szóval megéri gyakrabban fogyasztani.
A cékla kapcsán a legtöbben a savanyúságra gondolnak, pedig az egészséges zöldségből mást is lehet készíteni, nem csak savanyút. Bizony, rendkívül finom sütőbe tolva krémesre sütve, de salátákba is belekeverheted, a levének pedig minden cseppje aranyat ér.
A vitamindús zöldségből szép, színes levest is összedobhatsz. A melengető fogás nem csak látványban lenyűgöző, ízében is különleges. Tálalásnál tejföllel meglocsolva szokás kínálni, de ha még izgalmasabban szeretnéd asztalra tenni, akkor liszt (10 dkg), vaj (5 dkg) és kapor (4 szál) keverékéből gyúrj tésztát, formázz belőle gombócokat, amelyeket bő vízben főzz ki vagy sütőben süss meg. Az elkészült tésztalabdákat pakold a leves tetejére, friss petrezselymet is szórj rá.
Tormás céklaleves

Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg cékla
- 2 szál póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis darab torma
- 0.5 csokor kapor
- kevés olaj
- 1 liter zöldségalaplé
- 1 darab citrom facsart leve
- só és bors ízlés szerint
- tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
A céklát hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra.
A megtisztított póréhagymát és a fokhagymát vékonyan szeleteljük fel.
A meghámozott tormát reszeljük le, a kaport vágjuk finomra.
Magas falú edényben az olajat forrósítsuk fel, majd dobjuk bele a póréhagymát és a fokhagymát. 5 perc után öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a céklát, közepes lángon főzzük puhára.
A levest ízesítsük tormával, kaporral, majd turmixoljuk simára, utána jöhet a só, bors, a citrom facsart leve.
Tálalásnál tejföllel meglocsolva kínáljuk a meleg levest.
Fotó: Getty Images