Fűszeres gombakrém fehérborral és kakukkfűvel: eteti magát, olyan finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A mennyei kence kétféle gombával készítve lesz igazán finom, a krémsajt pedig selymesebbé teszi.
A friss pékáru legjobb barátja a krémes, ízekben gazdag kence, amit mindenki ízlése szerint ken a kenyérre, kiflire, zsemlére. A fenséges krémeket házilag érdemes elkészíteni, rengetegféle izgalmas variációban kipróbálhatók: lehet tonhalas, tojásos vagy bármilyen zöldségből készült kence, de még májkrém is készülhet.
Gombából nagy a választék, az alapanyagból sokféle étel készülhet, levesek, pörkölt, köret és még bőven lehetne sorolni, ha azonban egyszerű, mégis nagyszerű finomságot dobnál össze, próbáld ki a gombakrémet. Ez készülhet csak csiperkéből vagy vargányából, de bátran mixelheted is őket fele-fele arányban. A kencét ne csak pékáruval fogyaszd, zöldségekkel is isteni lesz, sőt, még leveles tésztára is kenheted: készíts batyukat, a tésztatáska tetejét pedig tojással és szezámmaggal díszítve süsd aranybarnára. Iskolába, munkába menet, de egy nyárbúcsúztató pikniken is nagy sikere lesz.
Fehérboros gombakrém
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olívaolaj
- 25 dekagramm gomba (csiperke)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 deciliter száraz fehérbor
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 csokor petrezselyem
- 180 gramm krémsajt (Philadelphia)
Elkészítés:
A megtisztított gombát vékonyan szeleteljük fel.
A vöröshagymát vágjuk finomra, kevés olajon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a gombaszeleteket, fehérbort.
Kevergetve főzzük 15 percig, utána fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel. Adjuk hozzá a krémsajtot, a finomra vágott petrezselymet. Pürésítsük botmixerrel.
A fűszeres, krémes kencét kínáljuk friss pékáru mellé.
Fotó: Getty Images