Szaftos, vajas tonhalkrém - Főtt tojással és snidlinggel lesz tökéletes
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
A tonhalkrém egy borzasztóan egyszerű recept, de nem mindegy, mit teszünk bele. A tonhal tejföllel kikeverve is nagyon finom, de azért lehet ezt még hova fokozni.
Sokan nem szeretik a tonhalat, de az a tapasztalatom, hogy még akik ódzkodnak is ettől a halfajtától vagy magától a konzervtől, azoknak is ízleni szokott ez a szendvicskrém. A tejföl és a majonéz lágyítja a tonhal erős ízét, a vaj habosítja a krémet, a tojás és a snidling pedig egy egészen új, friss ízkombinációt hoz létre.
Változatok a krémre
Csak annyi ideig kell használni a gáztűzhelyet, amíg megfőzzük a tojásokat. Vágjuk őket apró kockákra, de a sárgáját villával is össze lehet törni vagy akár lereszelni. Mivel most snidling volt otthon, azt tettem a krémbe, de legtöbbször lilahagymával készítem - az még egy plusz ropogós textúrát ad hozzá. A tonhalhoz minden jól illik: mehet bele kapribogyó, olívabogyó, zöldfűszerek - a petrezselyem a tojáshoz és a tonhalhoz is zseniális.
Fontos, hogy növényi olajban vagy saját levében eltett halat vegyünk, ne ízesítettet, és a levét jól csöpögtessük le róla. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk a krémet, nagyon jó melegszendvicset lehet belőle készíteni: kenjünk meg vele egy szelet kenyeret, szórjunk rá reszelt sajtot, tegyünk rá egy másik szeletet, majd mehet a sütőbe 5-10 percre.
Szaftos, vajas tonhalkrém
Hozzávalók 4 adaghoz
- 140 gramm tonhal (konzerv)
- 2 evőkanál tejföl
- 1.5 evőkanál majonéz
- 0.5 evőkanál mustár
- 50 gramm vaj
- 2 darab tojás
- 2 evőkanál snidling (apróra vágva)
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Közben a tonhalkonzervről csöpögtessük le az olajat. Tegyük egy tálba, villával törjük össze.
Tegyük rá a majonézt, mustárt és a tejfölt, keverjük jól össze. Adjuk hozzá a puha vajat is, jól dolgozzuk össze.
A mustár és a majonéz is sóz, de még ízlés szerint mehet bele só és frissen őrölt bors. Körülbelül egy maroknyi snidlinget vágjunk apróra, adjuk hozzá a krémhez.
A keményre főtt tojásokat vágjuk kis kockára vagy reszeljük le, mehet bele a tonhalas masszába. Keverjük jól el a hozzávalókat, tegyük a hűtőbe a krémet 1-2 órára. Hidegen, snidlinggel megszórva tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors