Házi, roppanós amaretti: az olaszok isteni mandulás macaronja
Az olasz családok hétköznapi, kedvenc édességét, az amarettit akár te is elkészítheted, és még liszt sincs benne.
Ez az őszi pite egészséges, teljes kiőrlésű liszt felhasználásával készül, és mandulavaj is kerül a tésztába, így nemcsak rostban, de fehérjében is gazdag ez a sütemény.
A különleges ízélményért a melengető fűszerkeverék mellet az amarettó (mandulalikőr) felel, ebbe forgasd bele a körtéket, hogy jól átjárja őket az aroma.
A töltelékhez vágjuk félbe a körtéket, csumázzuk ki, szeleteljük fél centi vastagságúra, és forgassuk egybe a többi hozzávalóval. Tegyük félre.
Az alaphoz keverjük össze a liszteket, a sót, a cukrot, a vaníliakivonatot, a mandulavajat és a szobahőmérsékletű növényi vajhelyettesítőt, és dolgozzuk össze őket. Kevés hideg vízzel lágyítsuk a tésztát úgy, hogy egyszerre csak 1 evőkanálnyit adunk a masszához. Így az nem válik folyóssá.
Alakítsunk ki egy labdaformát belőle, csomagoljuk fóliába, és legalább 1 órára tegyük hűtőbe.
Ha letelt a hűtési idő, egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát 26-27 cm átmérőjűre, és helyezzük egy 24 cm-es pitesütő formába. A felesleges, túllógó tésztarészeket vagdossuk le.
Helyezzük a körteszeleteket a tésztára, koncentrikus köröket formázva, de bármilyen más elrendezés is jó lehet. Végül az edény alján maradt cukros levet is csöpögtessük a körtékre, és szórjuk meg egy marék durvára darabolt dióval.
Tegyük a pitét 175 fokra előmelegített sütőbe, és 45-50 perc alatt süssük a körtéket puhára, a tésztát roppanós aranybarnára.
12-20 percig hűtsük szeletelés előtt, hogy a töltelék összeálljon.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu