Mesés, édes körtés pite: őszimádó desszert melengető fűszerekkel

8
Nyomtatás
Korte pite 1
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Minimalista hozzávalókból készül, de igazi ínyenc pite lesz belőle. Használd ki a mézédes körték szezonját, amíg tart.

Ez az őszi pite egészséges, teljes kiőrlésű liszt felhasználásával készül, és mandulavaj is kerül a tésztába, így nemcsak rostban, de fehérjében is gazdag ez a sütemény.

A különleges ízélményért a melengető fűszerkeverék mellet az amarettó (mandulalikőr) felel, ebbe forgasd bele a körtéket, hogy jól átjárja őket az aroma.

Fűszeres körtés pite

Korte pite

Hozzávalók 8 szelethez

A töltelékhez:

  • 600 g édes körte
  • 30 g cukor
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 0.5 tk fahéj
  • 0.25 tk szerecsendió
  • 1 ek amarettó (vagy mandulakivonat)
  • 1 ek friss citromlé
  • 2 ek kukoricakeményítő

Az alaphoz:

  • 100 g búzafinomliszt
  • 80 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 csipet
  • 2 ek cukor
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 60 g mandulavaj
  • 60 g növényi vajhelyettesítő vagy margarin
  • jéghideg víz szükség szerint

A díszítéshez:

  • 1 marék darabolt dió
Recept idők

Elkészítés:

A töltelékhez vágjuk félbe a körtéket, csumázzuk ki, szeleteljük fél centi vastagságúra, és forgassuk egybe a többi hozzávalóval. Tegyük félre.

Az alaphoz keverjük össze a liszteket, a sót, a cukrot, a vaníliakivonatot, a mandulavajat és a szobahőmérsékletű növényi vajhelyettesítőt, és dolgozzuk össze őket. Kevés hideg vízzel lágyítsuk a tésztát úgy, hogy egyszerre csak 1 evőkanálnyit adunk a masszához. Így az nem válik folyóssá.

Alakítsunk ki egy labdaformát belőle, csomagoljuk fóliába, és legalább 1 órára tegyük hűtőbe.

Ha letelt a hűtési idő, egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát 26-27 cm átmérőjűre, és helyezzük egy 24 cm-es pitesütő formába. A felesleges, túllógó tésztarészeket vagdossuk le.

Helyezzük a körteszeleteket a tésztára, koncentrikus köröket formázva, de bármilyen más elrendezés is jó lehet. Végül az edény alján maradt cukros levet is csöpögtessük a körtékre, és szórjuk meg egy marék durvára darabolt dióval.

Tegyük a pitét 175 fokra előmelegített sütőbe, és 45-50 perc alatt süssük a körtéket puhára, a tésztát roppanós aranybarnára.

12-20 percig hűtsük szeletelés előtt, hogy a töltelék összeálljon.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon