Zöldséges rizs spanyol módra: hús, kolbász és színes zöldségek kerülnek bele
A spanyol zöldséges rizst a csirkehús és a füstölt kolbász mellett egy csipetnyi sáfrány teszi különlegessé.
A rizs nem túl népszerű a köretek között, ha nem jól készítik, ízetlen és unalmas lesz, és ha még a szemek is összetapadnak, nem igazán lehet megmenteni. Pedig ha fűszerekkel, alaplében fő, nagyon finom és izgalmas lesz, akár magában, könnyed ebédként is megállja a helyét. Ha mégis köretként kínálnád, 6-8 főnek is bőven elég lesz.
Ne sajnáld belőle a fűszereket, fokhagymát, paprikát, zöldfűszert is keverhetsz bele, igazán karakteres pedig a szójaszósztól lesz. A friss petrezselymet csak a legvégén add hozzá, illetve még melegen érdemes sózni és borsozni, de ne feledd, hogy a szójaszósz is sós, csak óvatosan az ízesítéssel.
A rizst öblítsük át, tegyük félre, míg lecsöpög.
A hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A petrezselymet aprítsuk össze.
A vajat olvasszuk meg egy lábasban. Adjuk hozzá a rizst, keverjük át, majd amikor átlátszók lettek a szemek, adjuk hozzá a hagymát is. 3-4 percig dinszteljük, majd szórjuk rá a fűszereket, öntsük rá a szójaszószt. Keverjük át, majd öntsük fel az alaplével. Várjuk meg, míg gyöngyözni kezd, majd alacsony lángon főzzük 13-15 percig, amíg a rizs a folyadékot magába nem szívja.
Vegyük le a tűzről, keverjük bele a petrezselymet, majd sózzuk, borsozzuk. Azonnal tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu