Régimódi prézlis karfiol: finom ropogós böjti falatok
A karfiol prézlivel is csábító, főleg, ha sajttal is feldobod. Ha nem főzöd túl a zöldséget, nem tudod elrontani.
A karfiol az egyik legtáplálóbb zöldség, melyből rengetegféle izgalmas finomságot lehet készíteni, akár még steaket is. A karfiolsteak egyszerűen összedobható étel, mely a pikáns fűszerektől kapja meg különleges ízét.
Mivel a karfiol semleges ízű, a fűszerezéssel bátran lehet játszani. Ha a mediterrán ízvilág vonz, akkor rozmaringot, kakukkfüvet keverj össze, ha viszont a csípős, akkor dijoni mustárt adhatsz a karfiolhoz. A karfiolsteak remekül illik mártogatós mellé, de kínálhatod főzelék vagy rizs mellé is.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A karfiolt vágjuk vastagabb szeletekre, majd helyezzük tepsire.
A fűszereket egy kis tálban keverjük össze.
A tepsire helyezett karfiolt mindkét oldalán locsoljuk meg olívaolajjal, majd fűszerezzük az összekevert ízesítőkkel.
A tepsit fedjük le alufóliával, majd toljuk az előmelegített sütőbe 10 percre. A letelt idő után vegyük ki, szedjük le róla a papírt, majd toljuk vissza a sütőbe 30 percre. Sütés közben, félidőben fordítsuk meg a karfiolszeleteket.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu