Csípős-fűszeres szilvaszósz: karácsonyi sültek mellé tökéletes
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Krémes, fűszeres sütőtökpuding: feldobja a szürke őszi napokat
Selymes, tejszínes vargányakrémleves: krémsajt teszi különlegessé
Aszalt sárgabarackos, mogyorós muffin: gluténmentes változatot mutatunk
A dagadó töltve, a karaj rántva jó: mutatjuk, mi készüljön a sertés részeiből
Alufólia mint tisztítóeszköz? 4 bevált tippet mutatunk
Sose dobjuk ki a maradékot, pár trükkel új fogást varázsolhatunk belőle, nem kell túlgondolni, elég egy jó mártás vagy szósz mellé.
Nem telhet el a karácsony sült hús nélkül, legyen az töltött csirke, narancos kacsa, pulyka vagy fácán, biztosan kerül valamilyen sült az asztalra. Ezek ritkán fogynak el egy nap alatt, egy egész kacsa vagy pulyka napokig elég, viszont nem árt a változatosság, hogy ne unjunk rá a kedvencünkre.
Elég egy öntet, egy mártás, egy másfajta köret, és máris új fogást varázsolhatunk a sültekből. Ez a fűszeres szilvaszósz nagyon különleges, egyszerre édes és savanyú, mellette még picit csípős is és rendkívül fűszeres. Húsok mellé tökéletes, a legegyszerűbb sültet is feldobja.
Ez a recept nagy adaghoz - kb. 1 liternyi szószhoz való -, úgyhogy nyugodtan lehet csökkenteni a mennyiségeket. Ha nincsen fűszerlabdánk, egészben is beledobhatjuk a fűszereket a szószba, de akkor kicsit nehezebb dolgunk lesz a leszűrésénél.
Fűszeres szilvaszósz
Hozzávalók 10 decihez
- 1.5 kilogramm szilva
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 darab gyömbér (3-4 cm-es)
- 3 szelet citrom
- 0.25 bögre almaborecet
- 0.5 bögre barna cukor
- 1 evőkanál egész koriandermag
- 1 teáskanál köménymag
- 1 teáskanál fekete bors (egész)
- 4 levél zsálya
- 0.5 teáskanál Worchestershire-szósz
- 1 evőkanál chiliőrlemény/chilipehely
- 2 teáskanál só
Elkészítés:
A szilvákat magozzuk ki, majd tegyük a barna cukorral együtt egy mélyebb lábasba, közepes lángon melegítsük.
Az enyhén megtört fokhagymát, borsot, koriandert, köményt, zsályát, citromot tegyük egy fűszerlabdába, majd helyezzük a forró szilvaszószba.
Adjuk hozzá az ecetet, a reszelt gyömbért, a chilit, a sót és a worchestershire-szószt, majd addig melegítsük, amíg forrni nem kezd, közben folyamatosan kevergessük. Vegyük a legalacsonyabbra a lángot, 40-45 percig főzzük.
Ha kész, vegyük le a tűzről, a fűszerlabdát vegyük ki belőle, majd szűrjük le a szilvaszószt, hogy biztosan selymes és egynemű legyen.
A leszűrt szószt tegyük vissza melegíteni kb. 15 percre, állítsuk be az ízeket, ha valami hiányzik.
Lezárt üvegekben, a hűtőben 1 hónapig, szobahőrmérsékleten 1 hétig eláll.
Fotó: Getty Images