Csípős-fűszeres szilvaszósz: karácsonyi sültek mellé tökéletes

szilvaszósz
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Sose dobjuk ki a maradékot, pár trükkel új fogást varázsolhatunk belőle, nem kell túlgondolni, elég egy jó mártás vagy szósz mellé.

Nem telhet el a karácsony sült hús nélkül, legyen az töltött csirke, narancos kacsa, pulyka vagy fácán, biztosan kerül valamilyen sült az asztalra. Ezek ritkán fogynak el egy nap alatt, egy egész kacsa vagy pulyka napokig elég, viszont nem árt a változatosság, hogy ne unjunk rá a kedvencünkre.

Elég egy öntet, egy mártás, egy másfajta köret, és máris új fogást varázsolhatunk a sültekből. Ez a fűszeres szilvaszósz nagyon különleges, egyszerre édes és savanyú, mellette még picit csípős is és rendkívül fűszeres. Húsok mellé tökéletes, a legegyszerűbb sültet is feldobja.

Ez a recept nagy adaghoz - kb. 1 liternyi szószhoz való -, úgyhogy nyugodtan lehet csökkenteni a mennyiségeket. Ha nincsen fűszerlabdánk, egészben is beledobhatjuk a fűszereket a szószba, de akkor kicsit nehezebb dolgunk lesz a leszűrésénél.

Fűszeres szilvaszósz

szilvaszósz2

Hozzávalók 10 decihez:

  • 1.5 kilogramm szilva
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 darab gyömbér (3-4 cm-es)
  • 3 szelet citrom
  • 0.25 bögre almaborecet
  • 0.5 bögre barna cukor
  • 1 evőkanál egész koriandermag
  • 1 teáskanál köménymag
  • 1 teáskanál fekete bors (egész)
  • 4 levél zsálya
  • 0.5 teáskanál Worchestershire-szósz
  • 1 evőkanál chiliőrlemény/chilipehely
  • 2 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

A szilvákat magozzuk ki, majd tegyük a barna cukorral együtt egy mélyebb lábasba, közepes lángon melegítsük.

Az enyhén megtört fokhagymát, borsot, koriandert, köményt, zsályát, citromot tegyük egy fűszerlabdába, majd helyezzük a forró szilvaszószba. 

Adjuk hozzá az ecetet, a reszelt gyömbért, a chilit, a sót és a worchestershire-szószt, majd addig melegítsük, amíg forrni nem kezd, közben folyamatosan kevergessük. Vegyük a legalacsonyabbra a lángot, 40-45 percig főzzük.

Ha kész, vegyük le a tűzről, a fűszerlabdát vegyük ki belőle, majd szűrjük le a szilvaszószt, hogy biztosan selymes és egynemű legyen.

A leszűrt szószt tegyük vissza melegíteni kb. 15 percre, állítsuk be az ízeket, ha valami hiányzik. 

Lezárt üvegekben, a hűtőben 1 hónapig, szobahőrmérsékleten 1 hétig eláll.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük