Fűszeres töltött csirkecombok: a séf trükkjével garantáltan tökéletes lesz!
BBQ csirkecombok kuszkuszsalátával

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kevés kellemesebb dolgot tudunk elképzelni az életben, mint mikor egy jól eső örömzenélés után az ember elé teszi a kedvenc ételét egy mesterszakács. Amíg Sena a Random Trippel jammelt, Serényi Zsolt séf megalkotta azt a fogást, ami a ghánai származású énekesnő szívéhez és ízléséhez szerinte a legközelebb áll. Eltalálta?

A másik oldalról: a konyha felől nézve szintén eléggé hálás feladat egy stúdióvá alakított lakásétteremben úgy főzni, hogy közben Senáék zenélnek, süt a nap, és hozzá zavartalan a minőségi sör-ellátás.

Serényi séf ezúttal gyömbéres kolozsvári szalonnával töltött, chilis BBQ csirkecombot sütött, hozzá mogyorós, aszalt gyümölcsös kuszkusz salátát tálalt.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a menü megalkotásánál Zsolt, a BP BarBQ vezetője szinte biztosra ment: előtte alaposan kikérdezte Senát, hogy mi a kedvenc étele, mik azok az ízek, amelyeket a legjobban szeret, és mi az, amit egyáltalán nem, milyen stílusú ételek állnak hozzá közel, és mi a kedvenc, főzéssel kapcsolatos élménye. Ezekből az információkból kristályosodott ki ez a színpompás, ízekben gazdag, izgalmasan sokféle állagú étel.

Így sül át omlósra grillrácson a töltött csirkecomb

Ami, lássuk be, elsőre rendkívül meghökkentő látvány. Rögtön adódik is a kérdés: hogy fog átsülni egy jócskán megtöltött csirkecomb a grillen? Serényi séf elárulta nekünk a trükköt: indirekt módon, alacsony hőmérsékleten, és jó sokáig kell sütni a combokat. Ez a klasszikus értelemben vett barbecue: fával, vagy faszénnel dolgozik, ugyanakkor nincs direkt, sugárzó hő. Ezt úgy lehet megoldani, hogy az egyik oldalon gyújtja meg a tüzet, és a grillrács másik oldalára teszi a megtöltött, és a páccal alaposan megkent combokat, majd az egészet befedi, és hagyja, hogy átjárja a füst.

Hasonló körülményeket sütőben is elő lehet állítani, ebben az esetben 150 fok alatti hőmérsékleten, legalább másfél órán át kell sütni a húst.

A kuszkusz az összes ízt magába szívja

Amíg a csirkecombok készülnek, Serényi séf összeállította a köretet. Ami azonnal feltűnt: nem fedte le a kuszkuszt, miután ráöntötte az alaplevet. Mint megtudtuk, erre nincs is szükség, hiszen az apró durumszemek párolás nélkül is megszívják magukat a folyadékkal, csak adjunk neki 20 percet. Így remekül átveszi az olívaolaj, a lime, a paprika leve, a petrezselyem, a chili és az aszalt gyümölcsök ízét is.

A lényeg pedig, ugyanúgy, ahogy az életben, itt is az egyensúlyban lakozik: a sós az édessel, a csípős a selymessel, a roppanós az omlóssal találkozik – az étel pedig a zenével.

Jó dolgok ezek, élvezzétek ti is a hangulatot, és ha van kedvetek, főzzétek meg Serényi Zsolt Senának alkotott ételét!

Gyömbéres kolozsvári szalonnával töltött chilis BBQ-csirkecomb, mogyorós, aszalt gyümöcsös kuszkusz salátával

20180522 werk 211

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 8 darab csirkecomb
  • 1.2 kilogramm füstölt kolozsvári szalonna
  • 10 darab chili (piros)
  • 6 darab kápia
  • 20 dekagramm méz
  • 10 dekagramm mustár
  • 10 dekagramm paradicsompüré
  • 20 dekagramm friss gyömbér
  • 0.5 kilogramm cous-cous
  • 0.5 liter extraszűz olívaolaj
  • 10 dekagramm mentalevél
  • 10 dekagramm petrezselyemzöld
  • 20 dekagramm aszalt sárgabarack
  • 20 dekagramm aszalt szilva mag nélkül
  • 20 dekagramm arany mazsola
  • 35 dekagramm natúr, tisztított mogyoró
  • 5 darab lime
  • 0.5 liter alaplé
  • 0.5 liter víz
  • 1 ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Kockára vágott füstölt szalonnából és chiliből, mézzel, kevés mustárral és paradicsom pürével tölteléket keverek, és a konyhakész csirkecombok bőre alá töltöm.

1,5 óra alatt, faszén parázs mellett, 150 fok körüli hőmérsékleten készre sütöm. A maradék töltelékhez még öntök a mézből, ezzel a keverékkel fogom megkenni a csirkecombokat.

Ameddig a hús sül, elkészítem a köretet. A kuszkuszhoz öntöm az alaplevet és, ha felveszi, akkor a vizet is.

Petrezselymet, mentalevelet vágok bele, mazsolát, aszalt sárgabarackot, aszalt szilvát, mogyorót adok hozzá, mézet csurgatok bele és paprikát kockázok hozzá.

Olívaolajjal, lime-mal chilivel, sóval ízesítem és a töltött csirkékkel tálalom.

A cikk a Staropramen támogatásával készült.

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük