Fűszeres töltött csirkecombok: a séf trükkjével garantáltan tökéletes lesz!
BBQ csirkecombok kuszkuszsalátával

7
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Kevés kellemesebb dolgot tudunk elképzelni az életben, mint mikor egy jól eső örömzenélés után az ember elé teszi a kedvenc ételét egy mesterszakács. Amíg Sena a Random Trippel jammelt, Serényi Zsolt séf megalkotta azt a fogást, ami a ghánai származású énekesnő szívéhez és ízléséhez szerinte a legközelebb áll. Eltalálta?

A másik oldalról: a konyha felől nézve szintén eléggé hálás feladat egy stúdióvá alakított lakásétteremben úgy főzni, hogy közben Senáék zenélnek, süt a nap, és hozzá zavartalan a minőségi sör-ellátás.

Serényi séf ezúttal gyömbéres kolozsvári szalonnával töltött, chilis BBQ csirkecombot sütött, hozzá mogyorós, aszalt gyümölcsös kuszkusz salátát tálalt.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a menü megalkotásánál Zsolt, a BP BarBQ vezetője szinte biztosra ment: előtte alaposan kikérdezte Senát, hogy mi a kedvenc étele, mik azok az ízek, amelyeket a legjobban szeret, és mi az, amit egyáltalán nem, milyen stílusú ételek állnak hozzá közel, és mi a kedvenc, főzéssel kapcsolatos élménye. Ezekből az információkból kristályosodott ki ez a színpompás, ízekben gazdag, izgalmasan sokféle állagú étel.

Így sül át omlósra grillrácson a töltött csirkecomb

Ami, lássuk be, elsőre rendkívül meghökkentő látvány. Rögtön adódik is a kérdés: hogy fog átsülni egy jócskán megtöltött csirkecomb a grillen? Serényi séf elárulta nekünk a trükköt: indirekt módon, alacsony hőmérsékleten, és jó sokáig kell sütni a combokat. Ez a klasszikus értelemben vett barbecue: fával, vagy faszénnel dolgozik, ugyanakkor nincs direkt, sugárzó hő. Ezt úgy lehet megoldani, hogy az egyik oldalon gyújtja meg a tüzet, és a grillrács másik oldalára teszi a megtöltött, és a páccal alaposan megkent combokat, majd az egészet befedi, és hagyja, hogy átjárja a füst.

Hasonló körülményeket sütőben is elő lehet állítani, ebben az esetben 150 fok alatti hőmérsékleten, legalább másfél órán át kell sütni a húst.

A kuszkusz az összes ízt magába szívja

Amíg a csirkecombok készülnek, Serényi séf összeállította a köretet. Ami azonnal feltűnt: nem fedte le a kuszkuszt, miután ráöntötte az alaplevet. Mint megtudtuk, erre nincs is szükség, hiszen az apró durumszemek párolás nélkül is megszívják magukat a folyadékkal, csak adjunk neki 20 percet. Így remekül átveszi az olívaolaj, a lime, a paprika leve, a petrezselyem, a chili és az aszalt gyümölcsök ízét is.

A lényeg pedig, ugyanúgy, ahogy az életben, itt is az egyensúlyban lakozik: a sós az édessel, a csípős a selymessel, a roppanós az omlóssal találkozik – az étel pedig a zenével.

Jó dolgok ezek, élvezzétek ti is a hangulatot, és ha van kedvetek, főzzétek meg Serényi Zsolt Senának alkotott ételét!

Gyömbéres kolozsvári szalonnával töltött chilis BBQ-csirkecomb, mogyorós, aszalt gyümöcsös kuszkusz salátával

20180522 werk 211

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 8 darab csirkecomb
  • 1.2 kilogramm füstölt kolozsvári szalonna
  • 10 darab chili (piros)
  • 6 darab kápia
  • 20 dekagramm méz
  • 10 dekagramm mustár
  • 10 dekagramm paradicsompüré
  • 20 dekagramm friss gyömbér
  • 0.5 kilogramm cous-cous
  • 0.5 liter extraszűz olívaolaj
  • 10 dekagramm mentalevél
  • 10 dekagramm petrezselyemzöld
  • 20 dekagramm aszalt sárgabarack
  • 20 dekagramm aszalt szilva mag nélkül
  • 20 dekagramm arany mazsola
  • 35 dekagramm natúr, tisztított mogyoró
  • 5 darab lime
  • 0.5 liter alaplé
  • 0.5 liter víz
  • 1 ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Kockára vágott füstölt szalonnából és chiliből, mézzel, kevés mustárral és paradicsom pürével tölteléket keverek, és a konyhakész csirkecombok bőre alá töltöm.
1,5 óra alatt, faszén parázs mellett, 150 fok körüli hőmérsékleten készre sütöm. A maradék töltelékhez még öntök a mézből, ezzel a keverékkel fogom megkenni a csirkecombokat.

Ameddig a hús sül, elkészítem a köretet. A kuszkuszhoz öntöm az alaplevet és, ha felveszi, akkor a vizet is.

Petrezselymet, mentalevelet vágok bele, mazsolát, aszalt sárgabarackot, aszalt szilvát, mogyorót adok hozzá, mézet csurgatok bele és paprikát kockázok hozzá.

Olívaolajjal, lime-mal chilivel, sóval ízesítem és a töltött csirkékkel tálalom.

A cikk a Staropramen támogatásával készült.

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon