Sütőben készült sütőtök darált hússal töltve – Egészséges és laktató fogás

Fűszeres,-töltött-sütőtökcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart, rugaszkodj el a hagyományos receptektől, készíts belőle valami különlegeset.

Megéri bizalmat szavazni a sütőtöknek, finom és rengeteg jótékony kincset tartogat a szervezet számára. A sütőtök hozzájárul az egészség megőrzéséhez, kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, karotin, biotin, pantoténsav tartalma igen magas, C-, A-, B1-, B2-, B6-vitaminokban gazdag.

Ezt a szép narancssárga színű, édeskés zöldséget sokféleképpen lehet izgalmassá tenni. Persze egyszerűbben, nagyobb darabokra vágva sütőbe tolva is nagyon finom, de annyi lehetőség rejlik a sütőtökben, hogy muszáj felfedezni. Készíthetsz belőle krémlevest, sokféle köretet, akár pürét is, és persze maradhatsz a tepsiben készült finomságnál is.

A sütőtököt bátran töltheted kedved szerint, nem fogsz csalódni benne. Ebben a receptben a félbevágott tökök hússal vannak töltve, pluszként a tökmag is a húshoz kerül. Ha ennyi nem lenne elég, garam masala indiai fűszerkeveréktől lesz pikánsabb a töltelék.

Fűszeres, töltött sütőtök

Fűszeres,-töltött-sütőtökct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 darab sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 nagy darab gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 gramm darált pulykamell
  • 1 darab chilipaprika
  • 2 teáskanál garam masala fűszerkeverék
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál cayenne-bors
  • 50 gramm sűrített paradicsom
  • 1 csokor friss petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A sütőtököket félbevágjuk, kimagozzuk és egy sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon, 60 perc alatt elősütjük.

Egy serpenyőben kevés olívaolajon üvegesre pároljuk a felkockázott vöröshagymát, belereszeljük a fokhagymát és a gyömbért. Kis pirítás után mehet hozzá a darált hús, amit fehéredésig pirítunk, majd sózunk, borsozunk. Fűszerezzük chilivel, fahéjjal, garam masalával, cayenne-borssal.

Az elősütött tökök húsát kikapargatjuk, de csak annyira, hogy még egyben maradjanak. A kikapart tököt hozzákeverjük a húsos raguhoz a sűrített paradicsommal együtt, pár percig rotyogtatjuk.

A kész fűszeres ragut visszatöltjük a sütőtökökbe, meglocsoljuk olívaolajjal és visszatesszük a sütőbe még 20 percre.

Tálaláskor megszórjuk durvára vágott petrezselyemmel.

Ha édes ízre vágysz, akkor pedig készíts sütőtökös brownie-t

Fotó: Street Kitchen

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük