Fogyaszt és frissít a jéghideg nyári gazpacho

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Turmixgépes, ötperces leveseket bemutató sorozatunkban most érkeztünk el a csúcsponthoz, ez a klasszikus, a kedvenc, a hideg levesek csúcsa. Gyors, praktikus, egészséges, egyszerű, nem nagyon lehet szuperlatívuszok nélkül beszélni róla.

A gyorsaság persze relatív, mert van a gyorsabb és van a lassabb, több napos recept. A gyors verzióban minden alapanyagot behajigálok a turmixgépbe, megdolgoztatom és boldogan elfogyasztom a frissítő, zöldséges, hűs levest.

A lassabb verzió még karakteresebb

A lassú verzió viszont még sokkal finomabb. Ennél a kenyeret és a többi durvára darabolt alapanyagot az ecettel, olajjal egy napig hagyom ázni, érni és csak aztán dolgozom össze a zöldségekkel, sőt. Miután leturmixoltam az egészet, egy további fél napot hűl a keverék a hűtőben, míg jéghideg nem lesz. Ezáltal az ízek sokkal mélyebbek, érettebbek, karakteresebbek lesznek. 

A gazpacho a sok olívaolajtól lesz igazán krémes, sőt, van, aki át is szűri, de szerintem ez nem kötelező lépés, van, aki direkt a darabosabb állagra bukik, ez is ízlés kérdése.

Korábbi kedvenc hideg, gyors, turmixgépes leveseink

Céklaleves

Uborkaleves

Görögdinnyeleves

Fokhagymás mandulakrémleves 

Gazpacho

gazpacho - 1 (1)

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm paradicsom
  • 1 darab kígyóuborka
  • 1 darab paprika
  • 1 deciliter olívaolaj
  • 2 evőkanál enyhe ecet
  • 0.25 teáskanál
  • ízlés szerint víz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szelet kenyér
Recept idők

Elkészítés:

A kenyeret nagyobb darabokra vágjuk, a zöldségeket is durván feldaraboljuk, és az összes többi hozzávalóval együtt alaposan elkeverjük. Ha van időnk rá, így hagyjuk állni az egészet néhány órán át a hűtőben. Ezután az összes alapanyagot turmixgépbe tesszük, alaposan összedolgozzuk, végül kevés vízzel leves állagúra hígítjuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük