Fogyaszt és frissít a jéghideg nyári gazpacho
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
Pofonegyszerű forró fehér csoki: 3 hozzávalós recept
Mogyorós-csokis keksz a sütisdobozba: dupla adaggal indíts
Így készül a legkrémesebb gombás rizottó: kiadós és ízletes
Készíts kimchit pár egyszerű lépésben: ízbomba kísérő
Turmixgépes, ötperces leveseket bemutató sorozatunkban most érkeztünk el a csúcsponthoz, ez a klasszikus, a kedvenc, a hideg levesek csúcsa. Gyors, praktikus, egészséges, egyszerű, nem nagyon lehet szuperlatívuszok nélkül beszélni róla.
A gyorsaság persze relatív, mert van a gyorsabb és van a lassabb, több napos recept. A gyors verzióban minden alapanyagot behajigálok a turmixgépbe, megdolgoztatom és boldogan elfogyasztom a frissítő, zöldséges, hűs levest.
A lassabb verzió még karakteresebb
A lassú verzió viszont még sokkal finomabb. Ennél a kenyeret és a többi durvára darabolt alapanyagot az ecettel, olajjal egy napig hagyom ázni, érni és csak aztán dolgozom össze a zöldségekkel, sőt. Miután leturmixoltam az egészet, egy további fél napot hűl a keverék a hűtőben, míg jéghideg nem lesz. Ezáltal az ízek sokkal mélyebbek, érettebbek, karakteresebbek lesznek.
A gazpacho a sok olívaolajtól lesz igazán krémes, sőt, van, aki át is szűri, de szerintem ez nem kötelező lépés, van, aki direkt a darabosabb állagra bukik, ez is ízlés kérdése.
Korábbi kedvenc hideg, gyors, turmixgépes leveseink
Gazpacho
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm paradicsom
- 1 darab kígyóuborka
- 1 darab paprika
- 1 deciliter olívaolaj
- 2 evőkanál enyhe ecet
- 0.25 teáskanál só
- ízlés szerint víz
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szelet kenyér
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors