Isteni, meggyel töltött gesztenyegolyó: semmi munkával készül
Az időigényesebb desszertek nem feltétlenül finomabbak is, sőt, néha a legegyszerűbb megoldás a legjobb.
A gesztenykrémes torta elkészítése nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé, azonban minden egyes perce garantáltan megéri a fáradságot. Emlékszem, amikor még kislány voltam, nagymamám minden hétvégén, ha meglátogattuk, a 3-4-féle sütemény közül sohasem feledkezett el a gesztenykrémes tortáról sem.
Mindig csodáltuk, hogy mennyire fenséges a gesztenyés piskótalap, rajta a rengeteg gesztenyekrémmel, és vékonyan leöntve csokoládéval. Egyszerűen tökéletes volt. Omlós piskóta, lágy töltelék és leheletnyi, krémes csokoládé a tetején. Persze a forma az évek alatt sokat változott, az íze azonban még ma is ugyanolyan.
A nosztalgia jegyében megkíséreljük megidézni ezt a több évtizede belénk égett ízélményt.
Először a tésztát készítjük el. Ehhez habosra keverjük a tojássárgákat a puha vajjal és a porcukorral, majd apránként hozzáadjuk a szűrőn áttört gesztenyemasszát.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és finom mozdulatokkal hozzákeverjük a gesztenyés masszához.
Egy közepes, csatos tepsit (20x30 cm) kivajazunk és belisztezünk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A gesztenyés masszát beleöntjük a tepsibe, és 20-25 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült, félretesszük hűlni.
Következő lépésben elkészítjük a krémet. Ehhez simára keverjük a cukrot a kakaóporral, a gesztenyemasszát pedig egy lábosba tesszük a vízzel, alacsony lángon. Ha a gesztenyemassza és a víz összemelegedtek, a tűzről levéve összekeverjük a cukros kakaóval, és hozzáadjuk a vajat, illetve a rumot.
A rum, az absztinencia jegyében, lehet rumaroma is, de nyilván a klasszikus receptben a rumé a főszerep.
A krémet ezután kihűtjük. Ha kihűlt, habosra keverjük, ettől lesz igazán lágy a krémünk.
Ezután a csatos formában kihűlt tésztára finoman ráhalmozzuk a krémet.
Ha összeraktuk a süteményt, vízgőz fölött megolvasztjuk a csokolédét és a vajat, majd leöntjük vele a süteményt.
Hűtőben pihentetjük 2 órát, majd felszeleteljük.
Ezután pedig már semmi más dolgunk nincs, mint átadni magunkat a nosztalgikus életérzésnek, hogy most pont olyan, mintha a nagymamánknál ennénk a sütit, a vasárnapi ebéd után.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu