Tejszínes, szerecsendiós gesztenyekrémleves: pirított gomba gazdagítja
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Puha mézeskalács csokiba mártva: így dobd fel az ünnepi sütit
Friss, ropogós spenótsaláta vörös áfonyával: ünnepi köret sültek mellé
Krémes karácsonyi diótorta: beragyogja az ünnepi asztalt
Gazdag, ünnepi halászlé: karácsonykor kötelező az asztalra
10 mesés aprósütemény karácsonyra: mutatósak és finomak
Az ősz slágere a gesztenye, néha azonban érdemes elrugaszkodni a megszokott ízvilágától és más, izgalmas alapanyagokkal párosítani.
Sokan csak édesen fogyasztják a gesztenyét, azon belül is csak a klasszikus gesztenyepüré formájában, pedig a gesztenyéből számtalan finomság készíthető, például szuper levesalap, de húsok mellé is kiváló.
Most egy forró, fűszeres krémleves készült belőle. A gesztenye mellé selymes tejszín, pirított gomba és zsálya került. Az ízek is tökéletes harmóniában vannak, de az állagok is, ugyanis a lágy, nagyon krémes leveshez tökéletesen passzol a picit ropogósabb, lepirult gomba és a ropogósra sütött zsályalevél.
Tejszínes gesztenyekrémleves
Hozzávalók 4 személyre
Leveshez
- 280 gramm hámozott, főtt gesztenye
- 1 darab zellerszár
- 1 darab mogyoróhagyma
- 1 nagy darab csiperke gomba
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 darab zsályalevél
- 300 milliliter alaplé
- ízlés szerint só, bors
- 0.5 teáskanál szerecsendió
- 100 milliliter tejszín
- ízlés szerint olívaolaj
Levesbetéthez
- 1 nagy darab csiperke gomba
- 1 gerezd fokhagyma
- 8 darab zsályalevél
Elkészítés:
Vegyünk elő egy kisebb lábast, majd öntsünk bele egy kis olívaolajat. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, zellert és 1 gerezd zúzott fokhagymát, alacsony lángon dinszteljük pár percig. Az egyik gombát aprítsuk össze, majd adjuk a zöldséges alaphoz. 4 darab zsályalevelet vágjunk apróra, ez is mehet a zöldségekhez a szerecsendióval, sóval és borssal együtt.
Mehet a gesztenye is az alaphoz, pároljuk pár percig. Öntsük hozzá az alaplevet, forrástól számítva 15-20 percig főzzük. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a tejszínt, majd alaposan turmixoljuk át az egészet, míg teljesen krémes nem lesz.
A levesbetéthez a fokhagymát és a gombát vágjuk kisebb darabokra, majd dinszteljük meg egy kis olívaolajon. Egész addig pirítsuk, míg kicsit barnás, szinte már ropogós nem lesz. Tegyük félre.
Ismét öntsünk olívaolajat a serpenyőbe, forrósítsuk fel, majd dobjuk bele a zsályaleveleket, 1-2 perc alatt ropogósra sülnek.
A krémlevest a pirított gombával és a ropogós zsályalevelekkel kínáljuk.
Fotó: Getty Images