Tejszínes, szerecsendiós gesztenyekrémleves: pirított gomba gazdagítja

gesztenyekrémleves
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Az ősz slágere a gesztenye, néha azonban érdemes elrugaszkodni a megszokott ízvilágától és más, izgalmas alapanyagokkal párosítani.

Sokan csak édesen fogyasztják a gesztenyét, azon belül is csak a klasszikus gesztenyepüré formájában, pedig a gesztenyéből számtalan finomság készíthető, például szuper levesalap, de húsok mellé is kiváló. 

Most egy forró, fűszeres krémleves készült belőle. A gesztenye mellé selymes tejszín, pirított gomba és zsálya került. Az ízek is tökéletes harmóniában vannak, de az állagok is, ugyanis a lágy, nagyon krémes leveshez tökéletesen passzol a picit ropogósabb, lepirult gomba és a ropogósra sütött zsályalevél. 

Tejszínes gesztenyekrémleves

gesztenyekrémleves2

Hozzávalók 4 személyre:

Leveshez

  • 280 gramm hámozott, főtt gesztenye
  • 1 darab zellerszár
  • 1 darab mogyoróhagyma
  • 1 nagy darab csiperke gomba
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 darab zsályalevél
  • 300 milliliter alaplé
  • ízlés szerint só, bors
  • 0.5 teáskanál szerecsendió
  • 100 milliliter tejszín
  • ízlés szerint olívaolaj

Levesbetéthez

  • 1 nagy darab csiperke gomba
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 8 darab zsályalevél
Recept idők

Elkészítés:

Vegyünk elő egy kisebb lábast, majd öntsünk bele egy kis olívaolajat. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, zellert és 1 gerezd zúzott fokhagymát, alacsony lángon dinszteljük pár percig. Az egyik gombát aprítsuk össze, majd adjuk a zöldséges alaphoz. 4 darab zsályalevelet vágjunk apróra, ez is mehet a zöldségekhez a szerecsendióval, sóval és borssal együtt.

Mehet a gesztenye is az alaphoz, pároljuk pár percig. Öntsük hozzá az alaplevet, forrástól számítva 15-20 percig főzzük. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a tejszínt, majd alaposan turmixoljuk át az egészet, míg teljesen krémes nem lesz.

A levesbetéthez a fokhagymát és a gombát vágjuk kisebb darabokra, majd dinszteljük meg egy kis olívaolajon. Egész addig pirítsuk, míg kicsit barnás, szinte már ropogós nem lesz. Tegyük félre.

Ismét öntsünk olívaolajat a serpenyőbe, forrósítsuk fel, majd dobjuk bele a zsályaleveleket, 1-2 perc alatt ropogósra sülnek. 

A krémlevest a pirított gombával és a ropogós zsályalevelekkel kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük