![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Tejszínes, szerecsendiós gesztenyekrémleves: pirított gomba gazdagítja
![gesztenyekrémleves](https://kep.index.hu/1/0/3015/30155/301556/30155669_2315147_8790a6d04cb8f97d50b34d0a70741aac_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az ősz slágere a gesztenye, néha azonban érdemes elrugaszkodni a megszokott ízvilágától és más, izgalmas alapanyagokkal párosítani.
Sokan csak édesen fogyasztják a gesztenyét, azon belül is csak a klasszikus gesztenyepüré formájában, pedig a gesztenyéből számtalan finomság készíthető, például szuper levesalap, de húsok mellé is kiváló.
Most egy forró, fűszeres krémleves készült belőle. A gesztenye mellé selymes tejszín, pirított gomba és zsálya került. Az ízek is tökéletes harmóniában vannak, de az állagok is, ugyanis a lágy, nagyon krémes leveshez tökéletesen passzol a picit ropogósabb, lepirult gomba és a ropogósra sütött zsályalevél.
Tejszínes gesztenyekrémleves
![gesztenyekrémleves2](https://kep.index.hu/1/0/3015/30155/301556/30155681_4456ef36f47a9b2c076295f11c390db3_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Leveshez
- 280 gramm hámozott, főtt gesztenye
- 1 darab zellerszár
- 1 darab mogyoróhagyma
- 1 nagy darab csiperke gomba
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 darab zsályalevél
- 300 milliliter alaplé
- ízlés szerint só, bors
- 0.5 teáskanál szerecsendió
- 100 milliliter tejszín
- ízlés szerint olívaolaj
Levesbetéthez
- 1 nagy darab csiperke gomba
- 1 gerezd fokhagyma
- 8 darab zsályalevél
Elkészítés:
Vegyünk elő egy kisebb lábast, majd öntsünk bele egy kis olívaolajat. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, zellert és 1 gerezd zúzott fokhagymát, alacsony lángon dinszteljük pár percig. Az egyik gombát aprítsuk össze, majd adjuk a zöldséges alaphoz. 4 darab zsályalevelet vágjunk apróra, ez is mehet a zöldségekhez a szerecsendióval, sóval és borssal együtt.
Mehet a gesztenye is az alaphoz, pároljuk pár percig. Öntsük hozzá az alaplevet, forrástól számítva 15-20 percig főzzük. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a tejszínt, majd alaposan turmixoljuk át az egészet, míg teljesen krémes nem lesz.
A levesbetéthez a fokhagymát és a gombát vágjuk kisebb darabokra, majd dinszteljük meg egy kis olívaolajon. Egész addig pirítsuk, míg kicsit barnás, szinte már ropogós nem lesz. Tegyük félre.
Ismét öntsünk olívaolajat a serpenyőbe, forrósítsuk fel, majd dobjuk bele a zsályaleveleket, 1-2 perc alatt ropogósra sülnek.
A krémlevest a pirított gombával és a ropogós zsályalevelekkel kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!