Foszlós tésztájú bukta gesztenyével töltve: ünnepi napindító, amitől a kedved is jobb lesz

gbcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kelt tésztából fenséges sütemények készülhetnek, például bukta, amit mindig jólesik falatozni.

A karácsonyi hajtásban a konyhatündérek mindig azon fáradoznak, hogy a lehető legízletesebb fogások kerüljenek az ünnepi asztalra, természetesen kifogástalan tálalásban. Az ünnepi ebéd és vacsora tervezése háttérbe szorítja a reggelit, pedig érdemes valamilyen egyszerű, mégis különleges napindítóval kedveskedni. Amennyiben a korán kelők táborát erősíted, gyúrj be egy kelt tésztát, míg pihen, foglald le magad valamivel, majd jöhet a nyújtás, töltés és sütés, amitől elképesztő illatok kezdenek majd terjengeni a lakásban.

A foszlós tésztát bármivel megtöltheted, a karácsonyi időszakban azonban a gesztenye élvezi az egyik legnagyobb figyelmet. A masszát érdemes belecsomagolni a lágy tésztába, de előtte még keverj cukrot és rumot bele, így sokkal finomabb lesz a saját kezűleg gyártott pékáru, ami mellé remekül illik egy bögre forró kakaó vagy csokoládé.

Gesztenyés bukta

bkct

Hozzávalók 15 darabhoz:

  • 3.5 deciliter tej
  • 2 dekagramm élesztő
  • 2 evőkanál porcukor
  • 50 dekagramm liszt
  • 1 csipet
  • 3 darab tojássárgája
  • 20 dekagramm vaj
  • 50 dekagramm gesztenyemassza
  • porcukor ízlés szerint
  • 2 teáskanál rum
  • porcukor a szóráshoz
  • vaj a tepsi ki kenéséhez
  • 1 tojás tojás (kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba, keverjük el benne a sót, morzsoljuk el benne a vajat.

Langyos tejben keverjük el a porcukrot, majd az élesztőt is morzsoljuk bele, letakarva 10-15 perc alatt felfut az élesztő. Öntsük a lisztes keverékhez a tojássárgákkal együtt, majd dagasszuk hólyagosra a tésztát, letakarva kelesszük 1 óra alatt a duplájára.

A gesztenyemasszát olvasszuk ki, majd tetszőleges cukormennyiséggel és a rummal dolgozzuk egybe.

A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki 1 centi vastagságúra, majd vágjunk belőle 7-8 centis négyzeteket.

A tésztanégyzetek közepére púpozzunk gesztenyemasszát tetszőleges mennyiségben, aztán tekerjük fel a tésztát, majd tegyük a buktákat vajjal kikent tepsibe (nem baj, ha összeérnek). Konyharuhával letakarva 15-30 perig kelesszük, majd kenjük meg felvert tojással és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe őket 20-30 percre, amíg szép aranybarnára sülnek. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük