8 csodás, fehérjedús recept az illatos gombából: hús nélkül is jóllaksz vele
A gomba tele van fehérjével, laktató, és változatosan készíthető el: mutatjuk, mennyi mindent főzhetsz belőle.
Ez a gesztenyés-gombás pite rendhagyó módon sós töltelékkel készül, és egy igazi őszimádó fogás. Az elkészítése igényel némi konyhai jártasságot, és nem is egy 30 perces recept, de a végeredmény minden fáradozást megér: egy ízes, krémes, aromás fogás, amely a hűvös napokon esik a legjobban.
Az omlós pitetészta az édes pitékhez hasonló összeállításban készül, természetesen cukor nélkül, és a hozzáadott fűszerektől lesz igazán ízletes. A gazdag töltelékbe a gomba és a gesztenye mellé egy nagy adag póréhagyma és fokhagyma is kerül, és egy vörösboros, mustáros, kakukkfüves szósz emeli őket új szintre.
Először a tésztát készítjük el. Ehhez tegyük a lisztet, a sót, a rozmaringot és a fehér borsot egy közepes tálba, és keverjük össze. A növényi vajalternatívát vágjuk kockákra, adjuk a lisztes alaphoz, és gyors mozdulatokkat morzsoljuk szét. Adjuk hozzá a vizet, majd gyúrjunk belőle összeálló, ruganyos tésztát. Osszuk két részre 60/40 százalékos arányban, formázzunk belőlük gombócokat, csomagoljuk fóliába, és 1 órára tegyük hűtőbe.
Közben készítsük el a tölteléket. Az olívaolajat hevítsük fel egy közepes, tapadásmentes edényben, majd 2 perc alatt fonnyasszuk meg benne a póréhagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gombát, és időnként átkeverve, közepes hőfokon pirítsuk le őket 6-7 perc alatt. Akkor jó, ha a gomba kissé barnás árnyalatú, és összeesik a felére.
Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a kakukkfüvet, majd öntsük rá a vörösbort, és 3-4 perc alatt pároljuk össze. Keverjük bele a mustárt, majd mehet bele a liszt és a sörélesztőpehely is. Adjuk hozzá a gesztenyét, öntsük fel az alaplével vagy vízzel, majd addig forraljuk, amíg a szósz besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Közben a nagyobbik tésztát vegyük ki a hűtőből, gyúrjuk át, és lisztezett felüleleten nyújtsuk kb. 25 centiméteresre. A sodrófával segítsük a sütőformába, és simítsuk bele, majd kanalazzuk rá a tölteléket. Vegyük ki a tészta másik felét, és nyújtsuk kb. 23 centiméteresre. Helyezzük a töltelékre, és a széleket nyomkodjuk össze az alsó réteggel, szurkáljuk meg villával, majd kenjük le kevés szójaitallal.
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 45-50 perc alatt süssük aranybarnára. Szeletelés előtt hagyjuk néhány percig hűlni.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors