10 hipergyors karácsonyi desszert, ami abbahagyhatatlanul finom - 30 perc alatt elkészülnek
A nagy karácsonyi lakoma elképzelhetetlen egy finom desszert nélkül.
A panna cotta vitathatatlanul egy különleges desszert, talán éppen ezért szerepel a legtöbb étterem étlapján, és ezért nem készítjük el otthon. Pedig valójában az olaszok büszkesége nem is annyira bonyolult, mint azt elsőre gondolnád.
Az alapot pár hozzávalóból könnyedén elkészítheted, utána pedig kedvedre kombinálhatod az ízletes toppingokat.
Most egy szintén pofonegyszerű, karamellizált sült gesztenyéből és édes mandarinszószból álló variációt mutatok, amellyel még a legínyencebb vendéget is leveheted a lábáról. A gesztenyét magad is sütheted, de ha időszűkében vagy, akkor válaszd nyugodtan az előre csomagolt, készre sült változatot.
Először készítsük el a gesztenyét: egy tapadásmentes serpenyőben, alacsony hőfokon olvasszuk fel a cukrot, és 3-4 perc alatt készítsünk borostyánszínű karamellt belőle.
Keverjük hozzá a fahéjat, majd forgassuk bele a gesztenyéket, úgy, hogy mindenhol befedje őket.
Óvatosan helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és tegyük félre, hogy megkeményedjenek.
A panna cottához forraljuk fel a kókusztejet, a szójaital kétharmadát, a juharszirupot és a vaníliát, majd adjuk hozzá a maradék szójában simára elkevert kukoricakeményítőt. Addig főzzük alacsony hőfokon, amíg a keverék pudingos állagúra sűrűsödik.
Ekkor, gyorsan dolgozva, kanalazzuk a panna cottát a formákba (ez bármilyen szilikon sütő- vagy zseléforma lehet, ami kb. 5 cm átmérőjű), majd meglepetésként rejtsünk mindegyikbe egy-egy karamellizált gesztenyét. Tegyük a formákat hűtőbe minimum 3 órára.
A mandarindresszinghez a gyümölcsöt hámozzuk meg, szedjük gerezdekre. Adagoljunk minden hozzávalót egy kisebb edénybe, forraljuk fel, majd alacsony hőfokon főzzük 25-30 percig.
Tálalás előtt mártsuk a szilikonformák alját forró vízbe, hogy a panna cotta enyhén elváljon tőlük, majd fejjel lefelé óvatosan borítsuk őket tányérra.
Sok mandarinszósszal kínáljuk, gyümölccsel és karamellizált gesztenyével díszítsük.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu