Krémes gesztenyés pite macera nélkül – Gesztenyemasszából készítve is tökéletes

gesztenyés pite cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szezonja is van, de ettől függetlenül is érdemes minél többféleképpen elkészíteni a gesztenyét.

Télen az egyik legjobb dolog a sülő gesztenye illata. A második pedig a sütőtöké. A szelídgesztenye nem elég, hogy finom, nagyon egészséges, magas a C-, B- és E-vitamin-tartalma, valamint kalcium és kálium is található benne. Készülhet belőle köret, sőt, krémleves is, de legtöbbször mégis édességhez használják fel. Ha mégis valami sósra vágysz, készítsd el ezt az első hallásra szokatlan fogást, kelbimbót gesztenyével

Ebbe a süteménybe pedig elég, ha csak gesztenyepürét veszel, de érdemes sült gesztenyével is díszíteni. A tetejére tökéletesen passzol a vékony csokiréteg. 

Gesztenyés pite

gesztenyés pite recept

Hozzávalók 6 adaghoz

Pite

  • 200 gramm liszt
  • 100 gramm vaj (jéghideg)
  • 20 gramm cukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 darab tojás
  • 1 csipet

Töltelék

  • 250 gramm gesztenyepüré
  • 100 milliliter tejszín
  • 150 gramm étcsokoládé
  • 20 gramm vaj
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet a hideg vajjal morzsoljuk el, majd keverjük bele a cukrot, egy tojást, a szódabikarbónát és egy csipet sót. Nyújtsuk ki a tésztát, béleljük ki vele a piteformát. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Süssük 10 percig a pitetésztát, majd vegyük ki a süteményt. 

A gesztenyemasszát keverjük el a tejszínnel, kenjük meg vele a pitetésztát, majd süssük 25 percig.

Amíg a sütemény sül, az étcsokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a vajat. 

Vegyük ki a pitét, várjuk meg, amíg egy kicsit kihűl, majd kenjük rá a csokimázat. Tegyük hűtőbe pihenni néhány órára. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük